Vermoedelijk dateren de vondsten uit de negende eeuw.© Kulturarv i Vestfold og Telemark fylkeskommune

Noorse familie zoekt naar verloren oorbel in tuin, maar stuit dan op ruim duizend jaar oude Viking-relieken

Tijdens de zoektocht naar een verloren gouden oorring heeft een Noorse familie voorwerpen uit de tijd van de Vikings gevonden. Ze vonden de artefacten van meer dan duizend jaar oud in hun tuin met een metaaldetector.

mts
Bron: BBC

De familie Aasvik groef een komvormige gesp en een ander voorwerp op dat onderdeel lijkt van een begrafenis uit het tijdperk van de Vikings, schrijft BBC. Experten denken dat de voorwerpen uit de negende eeuw stammen – vermoedelijk tussen het jaar 780 en 850 – en gebruikt werden bij de begrafenis van een vrouw op het kleine eiland Jomfruland, aan de zuidkust van Noorwegen. De ontdekking werd gedaan onder een grote boom in het midden van de familietuin op het eiland.

“We feliciteren de familie die de eerste veilige vondst uit de Vikingtijd in Jomfruland heeft gevonden”, schrijft het Cultureel Erfgoed van Vestfold en Telemark County Council in een Facebook-bericht.

Historici hadden al weet van enkele historische nederzettingen op het eiland, met bewijs dat terugging tot de middeleeuwen. De autoriteiten prezen de familie omdat ze hun zeldzame ontdekking onmiddellijk hadden bekendgemaakt.

De familie deed de bijzondere ontdekking in haar tuin.© Kulturarv i Vestfold og Telemark fylkeskommune

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer