Rode draad in beleidsverklaring was misleiding

© BELGA

Nadat premier Alexander De Croo (Open VLD) dinsdag het federale begrotingsakkoord uit de doeken deed tijdens zijn State of the Union, stond woensdag in de Kamer het debat over de begroting op het programma.

De beleidsverklaring viel samen te vatten als “misleiding”. Dat was de rode draad in de kritiek van fractieleider Peter De Roover (N-VA) op de state of the union die premier Alexander De Croo dinsdag uitsprak. Zijn collega van Vlaams Belang, Barbara Pas, vond dat de premier vooral fake news verkondigde.

De Roover herinnerde dat de premier dinsdag waarschuwde voor fake news, maar zag in de beleidsverklaring net “ernstige pogingen om de bevolking te misleiden”. Zo repte de premier met geen woord over het ontslag van een tweede staatssecretaris, het niet-ontslag van de minister van Buitenlandse Zaken “die vijf keer heeft gelogen”, dat er een deurwaarder is langsgeweest op een kabinet en het “handgemeen” tussen twee vicepremiers, luidde het.

De Vlaams-nationalist plaatste ook vraagtekens bij de begrotingscijfers die de premier aanhaalde. Een voorbeeld daarvan is de claim dat de federale regering, door haar tekort terug te dringen tot 3 procent van het bbp, opnieuw aanknoopt met de Maastrichtnorm. De Roover merkte op dat er ook nog deelstaten zijn, die mee in rekening moeten worden genomen. “U bent maar de halve overheid, die de volledige pot opsoupeert.”

LEES OOK. Premier De Croo in State of the Union: “Wij zijn het geld niet gaan zoeken bij de werkende middenklasse”

Hij verweet de regering ook dat ze allesbehalve de koers naar 80 procent tewerkstellingsgraad in 2030 heeft ingezet. Het aantal inactieven is amper 0,5 procent afgenomen, “qua activeringsbeleid kan dat tellen”, zei De Roover. En het aantal jobs is niet gestegen met 300.000, maar met 92.000, ging hij voort. Dat leidde tot een cijferdiscussie met de premier over welk tijdstip als beginpunt moet worden genomen om de jobcreatie te berekenen.

De fractieleider las de beleidsverklaring als een soort afscheidsbrief. “Er komen geen initiatieven meer qua fundamentele hervormingen. Op alle punten om het land klaar te maken voor de toekomst, hebt u gefaald. (...) Wat is de slotsom van Vivaldi? Binnen België is hervormen onmogelijk en België is een luxe die we ons niet meer kunnen permitteren.”

“Wat heeft de Vlaamse regering (waar N-VA deel van uitmaakt, red.) gedaan voor de facturen van de gewone mensen?”, reageerde Vooruit-fractieleidster Melissa Depraetere. “Federaal heeft ervoor gezorgd dat de bescherming van de koopkracht de beste van de wereld was. Wat heeft Vlaanderen gedaan om de facturen van de crèches en rusthuizen te verlagen? U hebt vier jaar lang de begroting misbruikt om niks voor de mensen te doen.” Haar collega Wouter De Vriendt (Groen) zat ook op die lijn. “De mensen schreeuwden om hulp en het duurde lang vooraleer ze aan de overkant uit hun kot kwamen.”

Bankenheffing

Fractieleidster Sofie Merckx (PVDA) confronteerde haar groene collega met de uitbreiding van de flexi-jobs naar twaalf nieuwe sectoren en wilde weten hoe het zat met het sociaal beleid en de fiscale rechtvaardigheid, nu er “maar” 150 miljoen euro ingeschreven staat via de bankenheffing. “Wij hoeven ons niet te schamen”, aldus De Vriendt. “Wij hebben de koopkracht beschermd zoals geen enkel ander land in Europa. Ook nu verhogen we de minimumlonen. Maar voor u zal het nooit genoeg zijn.”

Diezelfde De Vriendt kreeg dan weer een pak vragen voorgeschoteld over het asielbeleid van deze regering. Het is bekend dat de groenen het erg moeilijk hebben met de huidige lijn, waarbij alleenstaande mannen geen plaats krijgen in het opvangnetwerk van Fedasil. Niettemin verdedigde De Vriendt de 150 miljoen euro extra die in de begroting is opgenomen. “Het engagement is er overduidelijk binnen de regering om naar extra opvang te gaan.”

Thomas Roggeman (N-VA) wierp de groene fractieleider voor de voeten dat zijn partij de vorige legislatuur hard heeft geschoten op het toenmalige asielbeleid, terwijl deze regering geconfronteerd is met 8.700 veroordelingen, schendingen van de mensenrechten, dwangsommen en het negeren van de Raad van State. “Er slapen nog mensen op straat”, luidde het. “Het is door het belang dat wij hechten aan de opvangcrisis dat de voorbije maanden zoveel extra plaatsen zijn gecreëerd”, reageerde De Vriendt.

Asielchaos

“De asielchaos is compleet. De balans van Vivaldi is ronduit desastreus”, vond Barbara Pas van Vlaams Belang. “Het enige dat vooruit is gegaan onder Vivaldi is het aantal asielzoekers, het aantal opvangplaatsen en het prijskaartje.” Ze herhaalde haar kritiek op de aanpak van de instroom en de uitwijzingen. Servais Verherstraten (CD&V), een partijgenoot van bevoegd staatssecretaris Nicole de Moor, verweet Pas verkeerde cijfers te citeren, maar dat sprak de Vlaams Belangster tegen.

Ze hekelde dat premier De Croo in zijn beleidsverklaring de strijd tegen fake news vooropstelde, maar “zelf voortdurend fake news verkondigt”. Ook zij verwees daarbij naar de overheidsfinanciën en het uitzitten van alle gevangenisstraffen. “Het bijzonder positieve is dat het de laatste beleidsverklaring van Vivaldi was. Ik ben absoluut geen doemdenker. De hoogmis van de democratie komt eraan, dat is iets om met plezier naar uit te kijken”, aldus Pas. Het viel op dat premier De Croo geregeld tussenkwam tijdens de speech van Pas en haar driemaal verweet te “liegen”.

(kmlo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen