© Dirk Vertommen

PEILING. Stadslijst van Somers incasseert in Mechelen ferme opdoffer, maar blijft wel de grootste

Mechelen -

Mochten er vandaag in Mechelen gemeenteraadsverkiezingen zijn, dan speelt de stadslijst Vld-Groen-m+ van Vlaams minister Bart Somers haar absolute meerderheid kwijt. De fractie houdt met 30,1% wel stand als grootste politieke fractie en Somers blijft de populairste kandidaat voor de sjerp.

Sven Van Haezendonck

Bij de lokale stembusgang in 2018 boekten liberaal Bart Somers en de groene Kristof Calvo met hun stadslijst een historische verkiezingsoverwinning. In hun programma toen geen letter over eenrichtingsverkeer op de vesten, de stadsring in Mechelen. Dat project groeide het voorbije jaar wel uit tot hét politieke dossier. Liefst 63% van de Mechelaars geeft in onze peiling aan niet tevreden te zijn over mobiliteit. (Lees verder onder de grafiek)

LEES OOK. ANALYSE. Mechelse stadslijst van Somers en Calvo krijgt forse klap en verliest absolute meerderheid in peiling

Van de ruim duizend Mechelaars die wij bevroegen, geeft 30,1% aan te stemmen voor de stadslijst. Dat is 17,6% minder dan in 2018, of een verlies van tien zetels. Daardoor moet de blauwgroene familie in de Dijlestad op zoek naar een coalitiepartner. Het meest logisch lijkt N-VA, met Vlaams parlementslid Freya Perdaens als lijsttrekker. De Vlaams-nationalisten gaan er in Mechelen met 20% van de stemmen twee zetels op vooruit.

De grootste winst is voor Vlaams Belang, dat zijn aantal zetels verdubbelt tot acht (16,7%), en PVDA, dat verdrievoudigt (9,2%). Vooruit (10,5%) en CD&V (10,2%) moeten zich tevredenstellen met een zetel extra. Al kunnen ze wel het verschil maken in de vorming van een nieuwe coalitie. Niet onbelangrijk is dat bijna een op de vier kiezers (24,1%) het op dit moment nog niet weet.

Bart Somers is met 22,2% de populairste kandidaat-burgervader. Zijn waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) volgt op ruime afstand (8,9%).

LEES OOK. REACTIES. Somers blijft populairste kandidaat-burgemeester in Mechelen, Calvo scoort niet goed: “Moedige keuzes zorgen voor weerstand”

LEES OOK. REACTIES. Mechelse kopstukken over onze verkiezingspeiling: “De verdeeldheid is groot, het vertrouwen daalt”

LEES OOK. GEMEENTECHECK. Hoeveel verdient jouw burgemeester? Ontdek alles over jouw gemeentebestuur

LEES OOK. Hoeveel belastingen betaal je in Mechelen? Ontdek het hier

Onderzoeksbureau Indiville voerde in opdracht van Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad en De Gentenaar een representatieve peiling uit bij 13.189 stemgerechtigde inwoners in de dertien centrumsteden (Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout), met een minimum van 1.000 respondenten per stad. De bevraging gebeurde face to face, per post en online via een gesloten steekproef. De maximale foutmarge is 3,1 procent. De steekproef werd per stad gewogen naar stemgedrag bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, geslacht en leeftijd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen