Bij een huiszoeking werd ongeveer een half miljoen euro gevonden.© parket antwerpen

Wapenhandelaars opgepakt bij huiszoekingen in Antwerpen, half miljoen euro cash gevonden

Antwerpen -

Bij een reeks huiszoekingen in Antwerpen zijn drie vermoedelijke wapenhandelaars opgepakt, die Sky ECC gebruikten. Bij de huiszoekingen werden deze week een wapen, munitie, drugs en een half miljoen euro aan cash geld gevonden.

Speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) Antwerpen vielen woensdag samen met de speciale eenheden van de federale politie binnen bij drie verdachten van illegale wapenhandel. De actie kwam er na een onderzoek dat al enkele maanden loopt en dat voortkomt uit de kraak van de geëncrypteerde berichtendienst Sky ECC.

De FGP Antwerpen slaagde er eind 2020 in die chatapplicatie te kraken en de versleutelde berichten te ontcijferen. Dat gaf een ongeziene inkijk in het criminele milieu, vooral in de handel en wandel van drugscriminelen actief in de cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen. Sinds de kraak werden al honderden verdachten veroordeeld en startten politie en parket onderzoeken naar meer dan 3.000 gebruikers van Sky ECC. Nog steeds zijn speurders van de FGP bezig met de analyse van berichten en foto’s die via de chatdienst verstuurd werden. Zo kwamen enkele maanden geleden berichten naar boven waarin verdachten het hadden over transacties van wapens en munitie.

500.000 euro cash

“Er konden gesprekken onderschept worden waarin sprake zou zijn van meerdere transacties van wapens en munitie en waarbij verdachten actief op zoek gingen naar kopers”, bevestigt Kristof Aerts, woordvoerder van het parket Antwerpen. Woensdag volgden vijf huiszoekingen in Antwerpen en Deurne. “Er werden drie mannen van 21, 26 en 28 jaar gearresteerd. De mannen van 21 en 26 jaar werden voorgeleid en aangehouden door de onderzoeksrechter”, aldus Aerts. De twee worden verdacht van behalve van wapenhandel ook van witwassen verdacht, ze verschijnen dinsdag voor de raadkamer.

Bij de huiszoekingen werd een grote som cash geld aangetroffen. In de bergruimte van een zetel vonden de speurders ongeveer een half miljoen euro cash geld aan in briefjes van 20, 50 en 100 euro. In dezelfde woning lag ook een vuurwapen, een zak met munitie en een grote zak wiet. De politie vond er ook zestien gsm’s van het type Google Pixel, een toestel dat populair is in het criminele milieu omdat het goed te versleutelen is.

“Bij een andere verdachte werd 5.000 euro gevonden, zijn auto bleek over een verborgen ruimte te beschikken, om goederen te vervoeren”, aldus Aerts.

Bij een verdachte werd een vuurwapen en munitie gevonden.© parket antwerpen

Een foto die via Sky ECC verstuurd werd door de verdachten.© parket antwerpen

sare, vdaa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen