Gerepatrieerde Belgen uit Israël reageren opgelucht: "Heel blij om weer in België te zijn, waar het veilig is" 

Op de luchthaven van Melsbroek is een vliegtuig van het Belgische leger geland met landgenoten die Israël wilden verlaten vanwege het conflict met Hamas. Volgens Defensie gaat het om 92 Belgen of rechthebbenden. "Het was pittig, maar we zijn terecht", vertelt één van hen aan onze redactie. Er zaten ook 13 andere Europeanen aan boord.

Over de repatriëring van Belgen uit Israël was de voorbije week wel wat commotie ontstaan. De Belgische regering wilde eerst niet repatriëren, omdat er nog voldoende commerciële lijnvluchten ter beschikking waren om Israël te verlaten. Uiteindelijk is toch beslist om de repatriëring door Defensie te laten organiseren.

Voor een eerste groep Belgen was het vandaag zover. Tientallen mensen hebben zich vanmorgen ingecheckt op de luchthaven van Tel Aviv. Volgens Defensie gaat het om 92 Belgen of rechthebbenden (veelal gezinsleden van Belgen). Ze zijn in de namiddag met een militair vliegtuig naar België gebracht. Er zaten ook 13 andere Europeanen aan boord. Na een rechtstreekse vlucht zijn ze rond 18.30 uur geland op de luchthaven van Melsbroek.

BEKIJK - Rond 18.30 uur landde de A400 van het Belgische leger op Melsbroek:

Videospeler inladen...

De mensen die vandaag in het vliegtuig zijn gestapt, zijn blij dat ze konden vertrekken, hoorde onze ploeg ter plaatse. "Want ze weten niet wat de toekomst brengt. En ze zijn eigenlijk ook wel bang voor die raketten die constant worden afgevuurd op Israël", zei VRT NWS-journalist Jens Franssen van op de luchthaven. "Het gaat vooral om mensen met de dubbele nationaliteit, die op bezoek waren bij vrienden en familie."    

"Het was moeilijk, zwaar", horen we bij één van de gerepatrieerde Belgen op de luchthaven van Melsbroek. "Vooral voor de mensen daar. Wij waren veilig, we hebben wel een aantal keer moeten schuilen. Maar we hebben met veel Israëlische mensen gesproken, iedereen heeft wel iemand verloren. Het was emotioneel."

BEKIJK - "Ik ben blij dat we weer op Belgische bodem zijn, hier is het altijd veilig"

Videospeler inladen...

"Het was spannend", getuigt iemand anders. "Ik ben heel blij om op Belgische bodem te zijn. Het is hier altijd veilig. Het is altijd goed om thuis te zijn."

125 Belgen en rechthebbenden in Gaza

Er blijven wel nog wat Belgen achter in Israël. Een 20-tal zou intussen hebben aangegeven dat ze ook uit Israël willen vertrekken. "Er zijn 125 Belgen en rechthebbenden in Gaza", vertelt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). "Maar op dit moment zijn de grenzen met Egypte gesloten, we wachten op een evolutie van de situatie."

BEKIJK - "Voor een 20-tal Belgen wordt nog een oplossing gezocht om weg te geraken uit Israël", zegt journalist Jan Gerits:

Videospeler inladen...

Overigens zijn de voorbije week al meer Belgen op andere manieren vanuit Israël teruggekeerd. Zo zijn al duizenden mensen aan boord van een cruiseschip van de Israëlische havenstad Haifa naar het eiland Cyprus gebracht. Daar waren ook Belgen aan boord.

Enkele mensen gaan aan boord van de A400 op de luchthaven van Tel Aviv.
Defensie

Meest gelezen