Het drinkwater raakt stilaan op in de Gazastrook.© AFP

Verenigde Naties stellen toename van waterpokken, schurft en diarree vast in Gazastrook

In de Gazastrook worden steeds meer gevallen van waterpokken, schurft en diarree vastgesteld. Dat stellen de gezondheidsorganisaties op het terrein vast, zo heeft het VN-agentschap voor Noodhulp (OCHA) zondag gezegd.

mtm
Bron: BELGA

In de nasleep van de aanvallen van de Palestijnse politieke en militaire beweging Hamas is het Israëlische leger tot een volledig beleg van de Gazastrook overgegaan. Een van de gevolgen daarvan is dat het drinkwater opraakt en dat de bevolking van Gaza steeds meer water uit onreine bronnen moet drinken.

Concrete cijfers over het aantal ziektegevallen hebben de Verenigde Naties nog niet gegeven. Maar als de water- en andere sanitaire installaties niet snel terug van elektriciteit worden voorzien, zal het aantal zieken alleen nog maar toenemen, klinkt het. Eerder werd al gewaarschuwd voor de uitbraak van cholera en andere besmettelijke ziektes.

Zaterdag kon na lang onderhandelen eindelijk de grensovergang van Rafah, tussen Egypte en Gaza, even opengaan zodat een eerste konvooi van twintig vrachtwagens met medicijnen en andere noodhulp kon doorrijden. Maar volgens de VN kunnen die maar een fractie leveren van de hulp waar de bevolking van Gaza nu nood aan heeft. OCHA meent dat er elke dag minstens honderd vrachtwagens met noodhulp zouden moeten kunnen binnenrijden.

De VN vraagt daarom snel een humanitair staakt-het-vuren in Gaza te respecteren. Er is in het gebied haast geen voedsel en drinkwater meer beschikbaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer