Taverne ’t Speelhof staat momenteel leeg. Truiense oppositiepartij Vooruit vraagt dat de stad er daklozen opvangt.© Jcr

Vooruit wil dat stad Sint-Truiden daklozen opvangt in leegstaande taverne ’t Speelhof

Sint-Truiden -

Gemeenteraadslid Eddy El Herbouti (Vooruit) zal maandagavond op de Truiense gemeenteraad voorstellen om de leegstaande taverne ’t Speelhof te gebruiken als winteropvang voor daklozen. Niet veilig, zo onderbouwt schepen Pascy Monette (Open Vld) zijn duidelijke njet.

“Sint-Truiden heeft 60 daklozen maar er is geen nachtopvang voor die mensen met de winter voor de deur”, zegt raadslid Eddy El Herbouti (Vooruit). “Het is elk jaar hetzelfde liedje. Het enige wat de stad te bieden heeft, zijn enkele hotelkamers aan de Luikersteenweg om acute noodgevallen op te vangen. De burgemeester en de schepen sturen onze daklozen nog liever door naar Hasselt. Maar die mensen gaan niet graag uit hun vertrouwde omgeving weg. Die drempel is veel te hoog. Ik pleit voor een lokaal hulpverleningstraject.” El Herbouti kijkt vooral naar het leegstaande pand Afspanning ’t Speelhof. “De brasserie sluit om plaats te maken voor een nieuw project, maar die werken starten nog niet onmiddellijk. De taverne staat nu leeg en kan tijdens de koude wintermaanden gebruikt worden als opvang, want er zijn douches en er is verwarming.”

Onverantwoord

Het stadsbestuur ziet dat anders. “Wij zijn volop bezig met de winteropvang te verruimen”, reageert schepen van Zorg Pascy Monette (Open Vld). “We ondernemen acties zoals recent de opstart van de straatverpleegkundigen, de opvang bij Onder Ons, en we zijn in gesprek om bijkomende locaties te realiseren. Maar wat betreft ’t Speelhof is het rapport zeer duidelijk: de gebouwen moeten afgesloten worden om veiligheidsredenen. De taverne is totaal niet aangepast aan een huisvesting voor mensen tenzij je daar een onverantwoord hoog budget zou tegenover plaatsen.”

Raadslid El Herbouti zal zijn punt maken op het einde van de raadszitting. Eerst buigen de raadsleden zich over de jaarrekeningen van de gemeentelijke bedrijven Trupark en AGOST en de uitbetaling van hun bestuurders. Oppositiepartij Groen zal nog maar eens aandringen op de in 2019 beloofde app Route2School, een verkeersapp die de jongeren veilig naar school zal moeten loodsen.

Maandagavond vanaf 20 uur kunt u de gemeenteraad hier live volgen
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer