© AFP

Witte rook in Spanje: interim-premier Pedro Sanchez vindt akkoord over nieuwe regering

In Spanje is eindelijk een doorbraak in de regeringsvorming een feit. De PSOE van Pedro Sanchez en het radicaal-linkse Sumar kondigen aan dat een akkoord is gevonden over een coalitie.

gjs
Bron: Reuters

Sinds eind juli werd in Spanje al getracht om een regering te vormen. Nu lijkt er witte rook: de socialistische partij PSOE en het radicaal-linkse Sumar kondigen aan dat ze een akkoord hebben bereikt over een nieuwe regering. Dat is er gekomen na overleg tussen interim-premier Pedro Sanchez, die voor de verkiezingen ook al premier was, en Sumar-leider Yolanda Diaz. In hun regeerakkoord staat een voorstel om mensen minder te laten werken voor hetzelfde loon.

De conservatieve Partido Popular (PP) van oppositieleider Alberto Núñez Feijóo haalde eind juli 136 zetels binnen en won zo de verkiezingen. Maar een regering vormen met de benodigde meerderheid van 176 zetels lukte niet, zelfs met de steun van het extreemrechtse Vox, dat 33 zetels binnenhaaldeis. De socialisten van Sánchez eindigden op de tweede plaats, met 122 zetels. Sumar haalde 31 zetels binnen. Die twee partijen krijgen steun van Baskische en Catalaanse partijen en vormen zo een nieuwe regering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer