Gents Vooruit-kopstuk Astrid De Bruycker, Frederik Sioen en voorzitter van de afdeling, Joris Vandenbroucke.
VRT NWS

Muzikant Frederik Sioen stapt in de nationale en gemeentepolitiek voor Vooruit en komt op bij verkiezingen

In Gent stapt muzikant Frederik Sioen in de politiek. Hij is in de wijk Muide voorgesteld als nieuw Gents gezicht voor Vooruit. Sioen is kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Ik stap in de politiek, niet voor even maar voor jaren", zegt Sioen. Zijn muzikale carrière gaat op een lager pitje. Hij zal ook op een Vlaamse of federale lijst staan. 

De Gentse muzikant Frederik Sioen heeft in Gent bekend gemaakt dat hij in de politieke beweging Vooruit stapt en opkomt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Hij zal er op de gezamenlijke lijst van de socialisten en de liberalen 'Voor Gent' staan. "Ik ben al jaren geëngageerd en voel me hier thuis. Ik wil in de politiek het verschil maken", vertelt Sioen op een persconferentie. 

Frederik Sioen is in Gent al langer een stem die zich mengt in het publieke debat. Zo was hij onlangs één van de drijvende krachten achter het protest tegen een nieuwe jachthaven in zijn wijk De Muide. Daarnaast organiseerde hij mee solidariteitsacties onder de naam de 'Armste Week'. Hij is ook de man achter 123-Piano, een project waarbij verspreid over Gent piano's worden opgesteld in de publieke ruimte. 

Andere engagementen op lager pitje

Sioen is intussen al ruim drie jaar coördinator van het Gentse Kunstenoverleg, een koepelorganisatie van de culturele sector in de stad. "Ik voelde daar dat het beleidswerk me echt ligt, dat ik zo meer impact kan hebben." Het is één van de redenen waarom Sioen de stap zet. Zowel zijn muzikale carrière als zijn rol als coördinator gaan even on hold. "Ik neem een jaar de tijd om mij voor te bereiden en in te werken. Dit voelt echt als thuiskomen. Het is een logische stap op dit moment in mijn leven." 

BEKIJK - "Het is geen bevlieging", zegt Sioen:

Videospeler inladen...

Welke plaats Sioen zal innemen op de lijst 'Voor Gent' is nog onduidelijk. Daar wordt later over beslist. "Ik heb echt de ambitie om een verschil te maken." Hij zal ook een rol spelen op Vlaams of federaal niveau. Cultuur wordt één van zijn speerpunten. "Schepen van Cultuur worden... dat hangt af van de kiezer", antwoordt hij.

Meest gelezen