5 tips om te onderhandelen als je een huis koopt

Als je een huis koopt, wil je waar voor je geld. Het liefst betaal je zo weinig mogelijk voor je droomwoning. Wij geven je 5 tips om te onderhandelen als je een huis koopt.

Zimmo redactie
Bron: Zimmo

1. Ga op onderzoek

Er zijn heel wat factoren die de waarde van een huis kunnen doen zakken. Zo kunnen een lage EPC-waarde of asbest in het dak de prijs van een woning flink doen kelderen. Ook moet je wat van de prijs afdoen als je huis in overstromingsgebied of naast een industrieterrein gelegen is zelfs voor een uitgesproken stijl moet je wat inboeten. Ook de nodige renovatiekosten van een woning kan je aftrekken van de aankoopprijs. Ga dus op onderzoek uit zodat je al deze factoren kan meenemen als argumentatie om je bod wat te verlagen.

2. Hoeveel is de woning waard?

Is de vraagprijs wel de werkelijke waarde van de woning? Misschien wordt hier bewust wat van afgeweken. Wat onderzoek doen naar de waarde van het pand waar je interesse in hebt is dus geen slecht idee. Met de Zimmo online schattingstool heb je slechts in enkele clicks een schatting van de waarde van het pand. Je kan ook altijd op zoek gaan naar vergelijkbare huizen en kijken hoeveel deze kosten.

3. Houd rekening met de situatie

Het is een goed idee om de situatie van de verkoop te analyseren. Hoe lang staat de woning te koop? Is de prijs al eens bijgesteld? En hoe snel wil de verkoper zijn huis verkopen? Deze factoren kunnen allemaal meespelen in hoe de verkoper reageert op een bod.

4. Durf onder de vraagprijs bieden

Je openingsbod mag nog niet het maximale bedrag zijn dat je wil uitgeven. Door hier wat onder te bieden, laat je ruimte voor een tegenbod van de verkoper om zo na wat onderhandelingen nog steeds een mooi prijsje te krijgen. Je openingsbod moet natuurlijk wel niet te laag zijn. 5 à 10% onder de vraagprijs is ideaal.

5. Er is meer dan enkel de aankoopprijs

Een goede aankoopprijs is natuurlijk veel, maar er is meer waar je over kan onderhandelen. Misschien kan je wel regelen dat je enkele meubelen overneemt? Of misschien is die leuke jacuzzi wel inbegrepen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer