© BELGA

Van Tigchelt in Kamercommissie: fout bij parket had “niets te maken met onderbezetting”

Volgens minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) is het feit dat het uitleveringsverzoek voor de Tunesische terrorist Abdesalem Lassoued bleef liggen op het Brusselse parket niet het gevolg van een tekort aan mensen en middelen. “Dat heeft niets te maken met onderbezetting, dit is een fout.”

Bron: BELGA

Van Tigchelt wordt momenteel samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor door een gezamenlijke Kamercommissie Justitie en Binnenlandse Zaken ondervraagd over de terreuraanslag van vorige week maandag in Brussel. 

Zijn voorganger Vincent Van Quickenborne zat exact een week geleden op dezelfde plaats, maar hij moest vrijdag ontslag nemen toen bleek dat een uitleveringsverzoek voor de Tunesische dader op het parket van Brussel was blijven liggen. Intussen besliste het kernkabinet om extra middelen te voorzien voor het Brusselse parket. 

Maar hoe dan ook had de fout op het parket voor Van Tigchelt “niets te maken met onderbezetting”. “Er werden 31 uitleveringsverzoeken overgemaakt aan de dienst internationale samenwerking van het Brusselse parket, 30 zijn wél behandeld”, zei hij. “Ik ben het niet eens met de stelling dat alles wat foutloopt het gevolg is van een tekort van mensen en middelen, integendeel.”

Bovendien heeft het parket van Brussel de voorbije 2 jaar al 3,1 miljoen euro investeringen gekregen en zijn er meer dan vijftig parketjuristen werkzaam, zei de minister. Het is wel zo dat er van het kader van 119 parketjuristen maar 95 plaatsen zijn ingevuld door een leegloop de afgelopen jaren, aldus Van Tigchelt, en dat er daarvan nog eens 13 afwezig zijn wegens ziekte. Maar dan nog “mag u en mag een minister van een openbaar ministerie verwachten dat het strafrechtelijk beleid op een dynamische en creatieve manier wordt gevoerd”, concludeerde hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer