De nieuwe Prins Carnaval Luc Van Camp was totnogtoe actief bij de groep "Gele Frakken".
Peter Briers

Dan toch Prins Carnaval verkozen in Herenthout, gemeente met oudst georganiseerde carnavalsstoet in België

In Herenthout, de gemeente waar ze in ons land al het langst een carnavalsstoet organiseren, is met Luc Van Camp (67) dan toch een Prins Carnaval verkozen geraakt. Het leek er lang op dat er voor carnaval in 2024 geen prins zou komen, want tijdens de eerste twee verkiezingsrondes werd er geen geschikte kandidaat gevonden.

Sinds 1950 heeft de carnavalsstoet in Herenthout altijd een prins gehad. Maar dit jaar verliep de verkiezing ongezien stroef. Kandidaat Patrick Vercammen haalde tijdens de eerste twee verkiezingsrondes niet voldoende stemmen van de leden van de organiserende vzw Peer Stoet. En dat als enige kandidaat op dat moment. 

"Toekomstige nar overtuigde me"

De organisatoren van het Herenthoutse carnaval gingen er dan maar van uit dat het allemaal zonder prins zou gebeuren in 2024. Maar dat was buiten Luc Van Camp gerekend. De voormalige slotenmaker kon niet leven met het idee dat er geen Prins Carnaval zou zijn. "Ik heb samengezeten met degene die nu mijn nar wordt en hij heeft me overtuigd om me kandidaat te stellen. Dat ik nu verkozen ben, maakt me wel emotioneel."

"Prinsenwagen zelf bouwen? Daar begin ik niet aan!"

De traditie wil dat de Prins Carnaval in Herenthout zelf ook mee de prinsenwagen bouwt. "Maar daarvoor is het nu te kort dag", zegt Van Camp. "De stoeten zijn er al op 11 en 18 februari 2024. We zullen een mooie prinsenwagen huren."

De 73ste Prins Carnaval kent de kandidaat die tot tweemaal toe niet verkozen raakte niet goed. "Ik wens die man veel succes in zijn verdere leven."

Archieffoto carnaval in Herenthout
Toon Gijbels

Meest gelezen