© ANP / Sabine Joosten

Inflatie in eurozone daalt naar laagste niveau in twee jaar

De inflatie in de eurozone is in oktober gedaald tot 2,9 procent op jaarbasis. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een flashraming. In september bedroeg de inflatie nog 4,3 procent,

jvh
Bron: BELGA

Het gaat om de laagste inflatie in twee jaar tijd. Het cijfer is beter dan de analisten van Factset hadden voorspeld. Zijn verwachtten een daling tot 3 procent.

De prijzen voor voedsel, alcohol en tabak zijn volgens Eurostat het sterkst gestegen (+7,5 procent tegenover +8,8 procent in september). De energieprijzen, die vorig jaar sterk stegen door de oorlog in Oekraïne, daalden dan weer met 11,1 procent, tegenover een daling van 4,6 procent in september. 

De Belgische inflatie bedraagt volgens de berekeningswijze van Eurostat 0,3 procent op jaarbasis en zelfs -1,7 procent op maandbasis. Statbel hanteert een andere berekeningswijze en kwam maandag met een inflatiecijfer van 0,36 procent in ons land, het laagste niveau sinds januari 2021.

De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van 2 procent op middellange termijn. Ze trok de rente al herhaaldelijk op om de economie af te koelen en zo proberen de prijzen te laten dalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer