Foto: Levi Verbauwhede

3.550 bezwaren ingediend tegen hoogspanningslijn Ventilus

Tijdens het openbaar onderzoek van de hoogspanningslijn Ventilus zijn 3.550 bezwaren ingediend. Dat meldt het departement Omgeving. Zeventien bezwaren kwamen van de betrokken gemeentebesturen, de rest is van bewoners, bedrijven of organisaties. De Vlaamse regering gaat de bezwaren nu bekijken om een definitief traject te bepalen.

De Vlaamse regering bepaalde in maart een voorkeurstraject voor de hoogspanningslijn Ventilus. Die lijn moet de groene stroom van de vele windmolens op zee naar het binnenland brengen. De hoogspanningslijn zal grotendeels boven de grond in West-Vlaanderen komen, maar een stuk van de lijn komt ook ondergronds. Tot eind oktober kon iedereen bezwaar indienen tegen de hoogspanningslijn Ventilus. 

In totaal zijn 3.550 bezwaren binnengekomen. Het departement Omgeving ontving 559 digitale reacties en 202 per post. De gemeentebesturen ontvingen 2.786 bezwaren. De provincie West-Vlaanderen diende bezwaar in, net als de gemeenteraden van Ardooie, Avelgem, Brugge, Deerlijk, Harelbeke, Izegem, Jabbeke, Ledegem, Lendelede, Lichtervelde, Roeselare, Torhout, Wingene, Zedelgem, Zuienkerke, Hooglede en Sint-Laureins.

Uitkijken naar kerst

De meeste maken zich zorgen over het gezondheidsaspect van de hoogspanningslijn. Veel besturen vragen zich ook af of de ondergrondse lijn voldoende is onderzocht. Verschillende reacties gaan daarnaast over het compensatiebeleid waar mensen aanspraak op kunnen maken als ze verhuizen.

Het aantal bezwaren is nog niet definitief, want mensen konden zo wel digitaal als via de post hun ongenoegen laten blijken. De dubbele bezwaren moeten er nog uitgehaald worden. Dat betekent wel dat het aantal niet meer zal stijgen. De Vlaamse regering zal alle bezwaren nu bekijken om een definitief traject te bepalen. Rond de kerstperiode hoopt het departement Omgeving meer duidelijkheid te hebben.

Meest gelezen