Israëlisch leger: "We hebben Gaza-stad volledig omsingeld", opnieuw zware nachtelijke bombardementen

Het Israëlische leger zegt dat Gaza-stad in de Gazastrook "volledig is omsingeld". Premier Netanyahu zei eerder dat het "hoogtepunt van de strijd" was aangebroken. Intussen kunnen tientallen mensen de grens oversteken naar Egypte, onder wie al zeker 20 Belgen. Daarnaast is de dodentol in de Gazastrook opgelopen tot 9.061, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Volg hier de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Wat heeft dit conflict doen oplaaien? Zaterdag 7 oktober voerde de extremistische Palestijnse organisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël, waarbij Hamasstrijders burgers vermoordden en ontvoerden. Als reactie verklaarde Israël Hamas de oorlog.

Een blik op de huidige situatie:

  • Voor de tweede dag op rij is de grensovergang met Rafah (Egypte) geopend na een akkoord tussen Israël, Hamas en Egypte. 
  • In totaal staken de afgelopen twee dagen meer dan 650 mensen met een buitenlands paspoort, onder wie minstens 20 Belgen, de grens over. Daarnaast mochten ook zo'n 100 Palestijnse gewonden de Gazastrook verlaten.
  • De dodentol aan Palestijnse kant zou volgens Hamas momenteel op 9.061 liggen, onder wie 3.760 kinderen en 2.326 vrouwen. Aan Israëlische kant zou het aantal doden volgens Tel Aviv stabiel blijven met 1.400.
  • Volgens de Verenigde Naties zijn 1,4 miljoen Palestijnen op de vlucht. De totale bevolking in Gaza is 2,3 miljoen.
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

BEKIJK - De nacht kleurt opnieuw oranje terwijl de bombardementen en gevechten voortduren:

Videospeler inladen...

Israëlische leger kondigt aan dat het de "omsingeling van Gaza-stad" heeft voltooid

Bijna een week nadat het leger had aangekondigd dat het de grondoperaties zou opvoeren in de Gazastrook, kondigt het leger nu aan dat het de "omsingeling van Gaza-stad" heeft voltooid.

De afgelopen dagen hebben de operaties van het IDF (het Israëlische leger, red.) zich vooral gefocust op de regio rond de grootste stad van de enclave. De stad is volgens Israël "hét bolwerk van de Palestijnse terreurgroep Hamas".

Vandaag werd al eerder duidelijk dat Israëlische troepen zich in de buitenwijken bevonden, met als doel de stad te omsingelen. Dat is dus volgens het leger gelukt.

Israël had eerder ook al meermaals gewaarschuwd om te vluchten naar het zuiden. Iedereen die nog in het noorden zou blijven, wordt gezien "als een partner" van Hamas. Voor heel wat burgers is vluchten onmogelijk gebleken. Veel van hen schuilen in scholen of ziekenhuizen.

Wat de volgende stappen zullen zijn van het Israëlische leger, is nog niet duidelijk. Daar blijven ze trouwens al dagenlang zeer ambigue over. Wat de omsingeling als gevolg zal hebben voor de burgers die nog in Gaza-stad zijn, is afwachten.

De aanvallen van Israël stuiten wel op steeds meer internationale kritiek door het hoge aantal burgerslachtoffers. Het leger zegt dat zijn aanvallen richt "op Hamas en niet op burgers." Het beschuldigt Hamas ervan burgers te gebruiken als menselijk schild.

Internationaal klinkt de oproep tot "humanitaire pauzes" steeds luider, maar Israël herhaalt dat een staakt-het-vuren "niet op tafel" ligt. Het leger meldt ook dat het vandaag 130 "terroristen" heeft "uitgeschakeld".

Meer dan 750 mensen hebben oversteek van Gaza richting Egypte gemaakt

Vandaag was de tweede dag dat de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte open was. In totaal hebben meer dan 750 mensen het oorlogsgebied verlaten in de afgelopen twee dagen. 

Vandaag ging het om zo'n 340 buitenlanders of Palestijnen met een tweede nationaliteit (onder wie 72 kinderen) en 21 Palestijnen die gewond zijn geraakt tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas. Gisteren maakten minstens 320 "buitenlanders" en 76 gewonden dezelfde oversteek. 

Onafhankelijke mensenrechtenexperts: "Palestijnse volk loopt ernstig risico op genocide"

"We blijven ervan overtuigd dat het Palestijnse volk een ernstig risico loopt op genocide." Dat schrijven onafhankelijke experts, die een mandaat hebben gekregen van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (maar niet spreken namens de VN) in een gezamenlijke verklaring. Ze roepen op tot een staakt-het-vuren "om een ramp te voorkomen". 

Israël vindt het "betreurenswaardig en zeer verontrustend" dat deze door de VN gemandateerde experts "propaganda herhalen die wordt aangewakkerd door de terroristische organisatie Hamas". Dat staat in een bericht op X (voorheen Twitter) van de Israëlische ambassade in Genève.

Gisteren had de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN verklaard dat het bombardement van Israël op het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabaliya in de Gazastrook "zou kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden".

Israël valt verschillende vluchtelingenkampen aan in Gaza, maar waarom zijn die er? Midden-Oostenexpert Inge Vrancken legt uit:

Volgens de VS zijn er geen tekenen dat Hezbollah klaar is "om met volle kracht te vechten"

Terwijl de gevechten in de Gazastrook voort duren, stijgen ook de spanning in het noorden van Israël. Aan de grens blijven Israëlische troepen en strijders van de Libanese terreurgroep Hezbollah elkaar bestoken.

De Verenigde Staten zeggen dat ze zich zorgen maken over de toegenomen spanningen, maar er zijn geen aanwijzingen dat de door Iran gesteunde groep klaar is "om met volle strijdkracht te vechten". Dat zegt John Kirby, de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad.

Morgen zal de leider van Hezbollah, die ook een sterke politieke positie heeft in Libanon, een toespraak geven. De vrees groeit dat Hezbollah daarin zal aankondigen zijn aanvallen tegen Israël gevoelig op te drijven, en dat er zo een tweede front in het noorden van Israël zal vormen.

Palestijnse Rode Halve Maan: "102 vrachtwagens met noodhulp zijn Gaza binnengekomen"

Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan, een hulporganisatie, zijn vandaag 102 vrachtwagens met noodhulp via de grensovergang bij Rafah, tussen Egypte en Gaza, de enclave binnengereden.

Opnieuw zou het gaan om "provisies als voedsel, water, hulpgoederen, medicijnen en medisch materiaal". Van brandstof is nog altijd geen sprake, meldt de organisatie.

"Tot nu toe zijn er in totaal 374 vrachtwagens aangekomen, maar er is nog geen toestemming om brandstof aan te voeren."

Israël zegt mogelijk gecontroleerd brandstof te leveren aan Gaza

De Israëlische stafchef - zeg maar de baas van het leger - Herzi Halevi heeft gezegd dat Israël gecontroleerde brandstofleveringen aan Gaza zal toelaten als ziekenhuizen zonder brandstof zouden vallen.

Mensen in de Gazastrook zeggen al meer dan een week dat er bijna geen brandstof meer is. "We zullen zien als het zover is", zegt Halevi.

Israël wil vermijden dat brandstof in de handen komt van Hamas. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn 14 van de 36 ziekenhuizen in Gaza niet langer in staat patiënten te verzorgen door onder meer een gebrek aan brandstof.

Gewonden liggen op de grond van het ziekenhuis, terwijl ze wachten op verzorging.

Correspondent Ruth Vandewalle vanuit Egypte: "Door de geschiedenis mogen Palestijnen Egypte niet binnen"

Videospeler inladen...

Premier De Croo heeft gesproken met de Israëlische president

In een post zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) dat hij gesproken heeft met de Israëlische president Isaac Herzog. "Terwijl ik de evacuatie van Belgische burgers uit Gaza verwelkom, heb ik mijn diepe bezorgdheid geuit over de vele burgerslachtoffers in Gaza."

"Een snelle opschaling van de toegang voor humanitaire hulp en respect voor het internationale recht door alle partijen is essentieel", klinkt het.

Meest gelezen