Coulibaly loopt Heynen omver, maar ook na en VAR-tussenkomst legde ref Lothar D’Hondt de bal niet op de stip.© RR

Frank De Bleeckere: “KRC Genk verdiende strafschop tegen Antwerp”

KRC Genk verdiende zaterdagavond wel degelijk een strafschop voor de overtreding van Antwerp-verdediger Soumaïla Coulibaly op Bryan Heynen. Dat bevestigt Frank De Bleeckere namens het Referee Department in de wekelijkse Eleven-rubriek ‘Under Review’.

Even recapituleren. Op de Bosuil krijgt KRC Genk vlak voor rust bij een 3-1-achterstand een hoekschop. Op die corner loopt Antwerp-verdediger Coulibaly Heynen aan in het strafschopgebied. Scheidsrechter Lothar D’Hondt laat voortspelen, maar wordt door videoref Erik Lambrechts naar het scherm geroepen. Toch blijft D’Hondt na het zien van de beelden bij zijn beslissing: geen penalty. “Wij hebben deze fase ruimschoots bekeken en vinden dit wel degelijk een strafschop”, aldus Frank De Bleeckere. “De Antwerp-verdediger loopt Heynen langs achteren aan, raakt zijn been en neemt hem mee in zijn val. Erik Lambrechts deed zijn werk prima, want het was een correcte VAR-interventie. We hadden graag een penalty gezien.”

De Bleeckere benadrukt wel dat het correct is dat de eindbeslissing bij de ref op het veld ligt. “Dat is overal zo. De scheidsrechter heeft het laatste woord nadat hij de beelden heeft gezien. De indruk is ontstaan dat de ref de VAR altijd volgt, zodra hij naar het scherm wordt geroepen. Maar we hebben dit weekend twee situaties gezien waarbij dat niet het geval is.” Daarmee verwijst De Bleeckere naar overtreding van Anderlecht-verdediger Zeno Debast op Cercle-aanvaller Kevin Denkey. Ref Jan Boterberg hield het bij geel, ondanks een VAR-tussenkomst.

De tackle van Vincent Janssen op Joseph Paintsil werd niet besproken.

Aangeboden door onze partners