© Joris Herregods, Fred Debrock

De Wever na brutale overval in haven: “Hoe we nu met de douane omgaan, is wachten tot er doden vallen”

Na de overval op de douanepost op Linkeroever in de Waaslandhaven blijkt opnieuw dat er meer middelen nodig zijn in de strijd tegen de drugsmaffia.“De manier waarop met de douane wordt omgegaan, dat is wachten tot er doden vallen”, zei Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) er maandagavond in Terzake.

Linde Schots

LEES OOK. Hoe gaat Nederland om met in beslag genomen cocaïne? “De kans dat criminelen bij ons zullen proberen om cocaïne terug te halen, is zo goed als nihil”

“Ik kan me niet inbeelden dat we dit soort verhalen vanuit Nederland krijgen. Maar wij zijn niet zo goed georganiseerd vrees ik”, zegt onze misdaadjournalist Joris Van der Aa in Terzake na de brutale overval in de Antwerpse haven van vrijdagavond. Enkele weken geleden werd er ook nog een gewapend commando onderweg naar een douaneloods klemgereden.

“Er wordt veel in beslag genomen van een Nederlandse organisatie die bekendstaat als heel gewelddadig”, zegt Van der Aa nog. “Dat zorgt in Nederland voor een schaarste aan cocaïne. Als ze dan mensen kunnen vinden die bereid zijn om met geweld coke te gaan stelen bij de douane, gaan ze dat ook proberen.”

In de steek gelaten

Douaniers voelen zich op hun beurt in de steek gelaten en roepen op tot meer en modernere middelen om die bendes te bestrijden. Ze worden daarin ook bijgestaan door Antwerps burgemeester Bart De Wever.

“De manier waarop met de douane wordt omgegaan, dat is wachten tot er doden vallen”, stelt hij in Terzake. “Ik heb, denk ik, op federaal niveau voorspeld wat er zou gebeuren en op tijd gevraagd om maatregelen te nemen. Ik heb op lokaal niveau, waar ik zelf beslis, al maatregelen genomen. Onze politie is uitgerust met eenheden die bijzondere bewapening hebben en de modernste gepantserde voertuigen. Omdat wij weten dat we in tijden leven waarin we met terroristen kunnen worden geconfronteerd in onze stad en omdat we weten dat de georganiseerde misdaad voor niks terugdeinst.”

“Dat hadden we geleerd uit Nederland, waar je eigenlijk altijd ziet: wat er bij ons aan de gang is, is daar eigenlijk al jaren geleden gebeurd”, gaat hij verder. “En naarmate de drugsbusiness zich naar Antwerpen verschoven heeft, weet je dat die fenomenen volgen. Dat was allemaal perfect voorspelbaar en wij gaan daar heel naïef mee om.”

“In vergelijking met de wapens waarmee ze geconfronteerd kunnen worden, lopen onze douaniers rond met proppenschieters. Het zijn oorlogswapens waar drugscriminelen mee opduiken, en dat kan geen verrassing zijn want die gebruiken ze al vele jaren in Nederland”, aldus De Wever. “Dat weten wij in Antwerpen al vele jaren en we hebben ons daar ook aan aangepast. Alleen moet je bij de federale diensten smeken en aan de alarmklok luiden, jarenlang.”

LEES OOK. Drie medewerkers van douane overvallen op terrein van grenspost Linkeroever: “Velen vrezen dat dit niet laatste incident zal zijn” 

“Muizenstapjes”

Al geeft De Wever toe dat het federale niveau in gang geschoten is. “De douane is wat versterkt, het parket is versterkt en dat havenkorps komt eraan, mag ik hopen. Maar dat is bijlange nog niet het antwoord dat we nodig hebben. Dat zijn muizenstapjes die we nu zetten.”

“We moeten de zaken zeggen zoals ze zijn. Men heeft de bewaking van de kerncentrale van Doel - dat zijn DAB’ers, bewakingsagenten van de federale overheid - overgebracht naar de haven. Die zijn in Doel ironisch genoeg vervangen door militairen”, hekelt De Wever. “Wat ik voor de haven al lang vraag.”

“Want de DAB, dat zijn geen speciale eenheden. Het is mooi dat we bewakingsagenten krijgen die zichtbaar aanwezig zijn en een oogje in het zeil houden, maar zo hebben we er minimaal 350 nodig. Daar zitten ze bijlange nog niet. Dat gaat nog vele jaren duren. En die zullen niet het antwoord bieden op de zwaarbewapende commando’s van de georganiseerde misdaad. Daar heb je speciale eenheden voor nodig die permanent aanwezig zijn op het terrein, zoals we dat bij de lokale politie hebben. Het zijn die eenheden die enkele weken geleden het hachje van de douaniers hebben kunnen redden.”

“Politieke onwil”

Het niet inzetten van militairen om de haven te bewaken, noemt De Wever dan weer politieke onwil. “Jarenlang hebben militairen met de politie samengewerkt in Antwerpen om de Joodse gemeenschap te beveiligen, onder het commando van de politie. Een militair kan geen politionele taak opnemen, maar kan op het terrein wel heel veel betekenen. In Frankrijk en Zuid-Europa doet men dit standaard.”

“Militairen kunnen wel de kerncentrale bewaken, maar niet de haven? Sorry maar dat is onzin. Men wil dit niet”, stelt De Wever. “En dat is onverantwoord. Ik kan mij voorstellen dat je jaren nodig hebt om die mensen aan te werven en budgetten op te stellen om die eenheden uit te rollen, maar al die jaren tegen de douaniers zeggen ‘trek uw plan’ en hopen dat het goedkomt? Daar zou ik geen politieke verantwoordelijkheid voor willen dragen.”

LEES OOK. “Gangsters hebben zware geweren, wij doen het met pistolen”: douaniers eisen dringend maatregelen na brutale overval op grensinspectiepost

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER