Kinderopvang wordt duurder: ouderbijdrage met 4 procent geïndexeerd

© Hollandse Hoogte / Felix Kalkman

In 2024 wordt de kinderopvang duurder voor zo’n 100.000 gezinnen duurder, dat meldt Het Laatste Nieuws. De ouderbijdrage wordt namelijk met 4 procent geïndexeerd.

lto

Volgend jaar zullen ouders tussen 6,24 en 34,64 euro per dag moeten betalen. De maandelijkse minimumfactuur voor voltijdse opvang stijgt voor de laagste inkomens met 5,2 euro. Voor de hoogste inkomens geldt een stijging van 29 euro, goed voor 756,19 euro voor de voltijdse opvang van één kind.

LEES OOK. “Lonen van half miljoen bedienden stijgen volgend jaar met 1,49 procent”

Volgens minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) is de stijging een gevolg van de algemene stijging van de levensduurte. “We begrijpen de bezorgdheden van de ouders over de stijgende prijzen. Eén keer per jaar worden de bijdragen van ouders in de inkomensgerelateerde opvang geïndexeerd, maar dat gebeurt ook met de tussenkomst van de overheid die de kinderdagverblijven ontvangen”, vertelt ze aan HLN.

Volgens Crevits dekt de kost van de ouderbijdrage slechts 20 procent van de kostprijs. “Het klopt dus niet dat de overheid niets doet”, klinkt het.

“Dit is lachen met de hardwerkende Vlaming”, reageert Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. “De prijzen stijgen opnieuw met 4 procent. Vorig jaar met 10 procent. Op iets meer dan een jaar maakte de Vlaamse regering de kinderopvang met 14 procent duurder. Wie kan dat nog betalen?”, reageert Rousseau. “In september kondigde de Vlaamse regering nochtans met veel toeters en bellen goedkopere kinderopvang aan. En het eerste wat ze doen is de kinderopvang weeral duurder maken.”

Ook de Gezinsbond heeft haar bedenkingen bij de indexering. “Het is onlogisch dat de dagprijs voor ouders wel verhoogt, maar dat de kinderbijslag niet op dezelfde wijze wordt geïndexeerd”, zegt woordvoerster Lien Swinnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen