Imelda Instituut

Mohamad is eerste conflictleerkracht van het land: "Oorlog in Gaza leidt ook in Brusselse scholen tot spanningen"

Het Imelda Instituut in Molenbeek heeft, als eerste school binnen het Vlaams onderwijs, een conflictleerkracht aangesteld. De school stelt vast dat de oorlog tussen Israël en Hamas de gemoederen bij de leerlingen bij momenten stevig doet oplaaien. Mohamad Wehbe gaat daarover met hen in gesprek.

Mohamad Wehbe (26) is, behalve student kinesitherapie aan de VUB, acht uur per week de conflictleerkracht van het Imelda Instituut. Zelf vindt hij "dialoogcoach" een betere omschrijving van wat hij doet.

"De leerlingen zien beelden op hun gsm of op sociale media en proberen daar zelf een verhaal van te maken. Maar dat komt vaak niet overeen met de realiteit. Ik luister naar hen en probeer de verkeerde stukken in hun verhalen recht te zetten", legt Mohamad uit. "Ze trekken vaak conclusies uit een paar zinnen of uit één beeld, maar dat is natuurlijk verkeerd."

Groter plaatje

Ook leerlingen die geen rechtstreekse band hebben met de Palestijnen voelen zich heel betrokken bij het conflict. "Onze Marokkaanse leerlingen zijn niet van het Midden-Oosten maar voelen zich wel geroepen om Palestina te verdedigen."

"Maar dat is precies wat wij willen doorbreken. We willen de leerlingen ertoe aanzetten om een situatie als deze eerst in zijn geheel te bekijken en er daarna pas conclusies te trekken."

BELUISTER - Het volledige gesprek met Mohamad Wehbe:

Religieuze discussies

Mohamad vindt het belangrijk om de leerlingen zelf aan het woord te laten en naar hen te luisteren. "Ik speel in op de informatie die ik van hen krijg", zegt Mohamad. "Sommige leerlingen maken er iets religieus van en spreken over de Koran. Dan vraag ik hen wat ze eigenlijk weten over dat boek."

"Als ik iemand hoor zeggen dat alle Joden moeten sterven, dan vraag ik of zij dan zelf ook zouden willen opdraaien voor de fouten van iemand van hun familie. Dan begrijpen ze dat ze te kort door de bocht gaan en dat ze niet iemand kunnen laten boeten voor iets waar die persoon niet zelf voor gekozen heeft."

Vluchtelingenkamp

Mohamad, zelf een Palestijn, groeide op in Brussel maar werd geboren in een vluchtelingenkamp in Libanon. "De meeste van mijn familieleden zijn niet in Palestina, maar nog altijd in vluchtelingenkampen in Libanon."

"Ik kijk naar deze oorlog als mens, niet alleen als Palestijn. Als dit in een ander land zou gebeuren, waarmee ik zelf niks te maken heb, zou ik ook meeleven met de slachtoffers."

Meest gelezen