Felle kritiek voor eedaflegging van minister Rutten: “Dit is een absoluut dieptepunt, ronduit beschamend”

Gwendolyn Rutten heeft in het Vlaams Parlement de eed afgelegd als opvolger van de opgestapte Bart Somers. Aan die eedaflegging ging heel wat kritiek vanuit de oppositie vooraf. “Dit is ronduit beschamend”, klonk het onder meer.

gjs
Bron: BELGA

Gwendolyn Rutten (Open Vld) legde woensdag iets voor 17 uur de eed af bij parlementsvoorzitter Liesbeth Homans. Zij volgt partijgenoot Bart Somers op als Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Bestuurszaken en Gelijke Kansen en als vice-minister-president.

Aan die eedaflegging ging heel wat kritiek vooraf vanuit de oppositie. Onder meer PVDA en Vlaams Belang schoten met scherp en hadden het over een “absoluut dieptepunt” en “postjespakkerij”. “We wisten al langer dat deze regering met haken en ogen aan elkaar hing, maar dit is toch een dieptepunt”, zei ook Hannelore Goeman (Vooruit). “Er lopen zelfs ministers weg. Ik vind dit heel triest voor Vlaanderen.” Ook Mieke Schauvliege (Groen) kijkt met afschuw naar de stoelendans, zo zei ze. “Dit toont het absolute gebrek aan ambitie van deze Vlaamse regering. En er ligt nog zoveel werk op tafel. En jullie zijn bezig met postjes. Dat is ronduit beschamend.”

Minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt uit te kijken naar de samenwerking met Rutten. “Ik neem aan dat we met deze vervanging op dezelfde manier kunnen verder werken. Er liggen nog veel belangrijke dossiers op tafel.” De kritiek noemt hij “intellectueel oneerlijk”. “Natuurlijk had ik liever gezien dat Bart Somers was gebleven, maar het is aan de partij om hem te vervangen. Het is aan mij om nu met de nieuwe collega, een ervaren politica, verder te werken.”

“U staat erbij als een geslagen hond”, reageerde D’Haese daar nog op. “De posten in uw regering worden gebruikt om de vetes binnen een liberale partij op te lossen.”

“Wat u zou moeten doen is die minister gewoon niet vervangen en het belastinggeld in de begroting steken”, wierp Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens op. “Want anders denk ik dat veel kiezers voor één keer het voorbeeld van Somers gaan volgen en ver weg zullen lopen van uw wankele regering.”

Als parlementslid wordt Rutten opgevolgd voor Bob Savenberg, de gewezen drummer van Clouseau en ex-manager van Natalia.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer