Chris Stessens

Limburg grote winnaar op eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Met eerste plaatsen voor Genk, Maasmechelen en Lummen heeft Limburg zich gekroond tot sterkste regio op het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Het initiatief van vzw Breekijzer en het Departement Omgeving wil Vlaanderen helpen ontharden. Tussen 21 maart en 31 oktober namen 172 gemeenten deel. Over heel Vlaanderen werden bijna 3 miljoen tegels gewipt, oftewel bijna 300.000 vierkante meter. 

Limburg heeft het eerste Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen bijna helemaal naar zich toegetrokken. Gekeken naar het aantal gewipte tegels per 1.000 inwoners (TPI) won Genk in de categorie voor grote gemeenten met gemiddeld 3.976 tegels. Maasmechelen spande dan weer de kroon in de categorie voor middelgrote gemeenten nadat er per 1.000 inwoners 6.451 tegels zijn opgebroken. In de groep van de kleinste gemeenten sleepte Lummen overtuigend de eerste plaats in de wacht. Daar werden per 1.000 inwoners maar liefst 7.597 tegels gewipt. 

BEKIJK - Lummenaars zijn de strafste tegelwippers van Vlaanderen:

Videospeler inladen...

In Leut, een deelgemeente van Maasmechelen was er nog een extra reden om te vieren. De buurt werd uitgeroepen tot tegelwippers van het jaar. "20 gezinnen hebben een weekend lang hard gewerkt", vertellen voortrekkers Sonja Kuypers en Claudia Engelen. "We hebben onze buurt kunnen sensibiliseren, want vooraf hadden we echt een grijze straat. Nu zijn er geveltuintjes en perkjes. We liepen met een kruiwagen door de straat en andere gezinnen sloten aan. Het was best zwaar werk, maar het geeft voldoening." 

30 hectare onthard

Ook in de rest van Vlaanderen werd enthousiast aan ontharding gedaan. Want het ging bij de wedstrijd niet alleen om echte tegels wippen, maar ook om het vervangen van andere verharding zoals asfalt, beton, kiezels of kunstgras voor bloemperken, bomen en geveltuinen. In totaal werden zo 2.982.378 "tegels" gewipt op 7 maanden tijd. Omgerekend is dat ongeveer 30 hectare. Brugge spande in absolute aantallen de kroon. In de stad verdwenen maar liefst 374.686 tegels. 

Die aantallen waren ook een verrassing voor Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Dankzij de inspanningen van vele Vlamingen ziet Vlaanderen er vandaag minder grijs en meer groen uit, en creëren we zo een betere en mooiere leefomgeving. Dat is nodig, want hoe minder tegels en beton, hoe meer water er de grond in kan sijpelen. En hoe beter we ons bewapenen tegen de droogte. De tanker is nu aan het keren, maar het werk is nog lang niet af." Daarom start op 21 maart ook een nieuw Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. 

In Leut gaan ze zo lang niet wachten. "Hoewel de wedstrijd gedaan is, zijn veel gezinnen nog enthousiast. Ontharden moet je zeker blijven doen. Volgend jaar doen we met nog meer gezinnen mee, uit liefde voor het groen en de natuur. Dat groen zorgt ook voor een betere sfeer in de straat. Het is bovendien een ideaal middel om je buren beren te leren kennen", besluiten Sonja en Claudia. 

Meest gelezen