“Hoe meer koffie, hoe minder nierschade”: nieuw gezondheidsvoordeel van koffie ontdekt?
Nieuw onderzoek wijst op een sterk verband tussen koffie drinken en gezondere nieren. Een specifiek aantal koppen per dag zou nierschade kunnen voorkomen. Diëtist Pieter Brughmans legt uit waarom dat goed nieuws is en hoe het onderzoek aansluit bij andere, bewezen gezondheidsvoordelen van koffie. “Je wil toch weten waar dat verband precies vandaan komt?”
Aan de universiteit van Wageningen in Nederland vond doctoraatstudent Anniek van Westing een opmerkelijk verband tussen koffie drinken en nierschade. Van Westing keek naar de koffiegewoonten en niergezondheid van 80.000 Nederlanders – zowel gezonde mensen als diabetespatiënten – om te weten of er een verband is tussen de twee. Let wel: onderzoeken als dit spreken over zwarte, gefilterde koffie, zonder suiker of andere ongezonde toevoegingen. Een gingerbread latte of iced caramel macchiato telt dus niet mee.
Van Westings bevindingen zijn opvallend. Hoe meer koffie de Nederlanders dronken, hoe minder nierschade ze hadden. Dat verband was vooral erg duidelijk bij mensen met diabetes type 2, veroorzaakt door ongezonde leef- en eetgewoontes.
Factoren in je omgeving, zoals lucht- en milieuvervuiling, kunnen je risico op kanker of chronische aandoeningen verhogen. De stoffen in koffie verlagen dat risico mogelijk weer.
Vier koppen koffie per dag is wel het maximum. Drink je nog meer koffie, dan zijn er geen extra gezondheidsvoordelen meer. “Het is een interessant onderzoek, met een mooie steekproef”, zegt Pieter Brughmans, diëtist in Leuven. “Zoals de onderzoekster zelf ook aankaart: er is nog niet veel geweten over hoe je chronische nierschade kan voorkomen. Je weet welke producten niet goed zijn voor je cholesterol, maar welke voeding leidt tot meer of minder gezonde nieren?”
Veel verschillende stoffen
De onderzoekster en haar promotor benadrukken wel dat de studie geen direct bewijs levert. Maar wat kan het verband verklaren? “Er zitten heel veel verschillende stoffen in koffie”, zegt Pieter Brughmans. “Het is dan ook moeilijk om het effect te linken aan één type stofje. De onderzoekster vermoedt dat de stoffen met een antioxidante werking er voor iets tussen zitten. Ook andere onderzoeken over de gezondheidsvoordelen van koffie wijzen voorlopig in die richting.”
“Factoren in je omgeving, zoals lucht- en milieuvervuiling, kunnen je lichaam schaden en zo je risico op kanker of chronische aandoeningen verhogen. Antioxidanten, zoals vitamine C en E – maar dus ook die stoffen in koffie – verlagen dat risico mogelijk weer. Maar zekerheid is er nog niet.”
Vervolgonderzoek is dus nodig, klinkt het ook bij Pieter Brughmans. “Alle studies rond dit thema hebben voorlopig onvoldoende bewijskracht om officiële aanbevelingen te maken zoals ‘drink vier koppen koffie per dag als je een verhoogd risico hebt op nierschade’. Wel slaan we met dit soort studies nieuwe paden in. Je wil toch weten waar dat verband precies vandaan komt? Het roept interesse op om meer onderzoek te doen, en dat is tof.”
Hart- en vaatziekten en diabetes type 2
Een verband waar wetenschappers op dit moment met het meeste vertrouwen over spreken, is die tussen koffie drinken en een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. “Bij mensen die twee à vier koppen koffie per dag drinken, is het risico op hartziekten of een beroerte 10 procent lager, zien onderzoekers.”
“Interpreteer dat wel juist! Stel dat verder onderzoek bewijst dat koffie drinken echt je risico verlaagt, dan zou iemand met een hoge bloeddruk en rookverslaving door koffie te drinken zijn risico van bijvoorbeeld twintig procent verlagen naar achttien procent – en niet naar tien procent”, legt Brughmans uit.
Mensen die vier tot vijf koppen koffie drinken hebben een lager risico op diabetes type 2. Het verschil is liefst dertig procent.
Een nog opmerkelijker verband vinden wetenschappers bij mensen met diabetes type 2. “Mensen die vier tot vijf koppen koffie drinken hebben een lager risico op diabetes type 2. Het verschil is liefst dertig procent. Mochten wetenschappers een oorzakelijk verband vinden, zou je dus kunnen gaan van een globaal risico van tien procent naar zeven procent. Dat lijkt niet veel, maar is toch niet niets. Mochten honderd mensen zo hun risico kunnen verlagen, zouden er daarvan drie mensen minder diabetes type 2 krijgen.”
De bevindingen leiden Pieter Brugmans tot dezelfde conclusie als die van de doctoraatstudent. “Deze onderzoeken zijn vooral interessant voor wie al een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten, op diabetes type 2 of misschien dus ook op chronische nierschade. Want als je risico maar één procent is, zal de daling naar 0,7 procent niet veel betekenen.”
“Tegelijk kan het zeker geen kwaad om een paar koppen koffie te drinken, tenzij dat tegen het advies van je dokter ingaat. Je kan nu al dingen doen waarvan het effect niet echt bewezen is. Onthoud gewoon dat regelmatig bewegen, een gezond gewicht nastreven en stoppen met roken je risico echt sterk verlagen.”
Lees ook:
“Als je lichaam langer nodig heeft om cafeïne te verwerken, heb je meer kans op een hartaanval”: en dit koffiegen bepaalt dat
Zo drinkt de Belg zijn koffie het liefst (en het is toevallig ook nog eens de gezondste manier)
Van Douwe Egberts tot Everyday: welke gemalen koffie zorgt voor de lekkerste kop? Koffie-expert test 10 soorten en vindt 2 toppers (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
PREMIUMVoor jou getest
Welke feta is het lekkerst? Kaasmeester proeft 10 soorten en deelt een 9 op 10 uit: “Iets duurder, maar ook beter van smaak"
Samen met mozzarella is fetakaas ongetwijfeld één van de populairste kazen om toe te voegen aan een zomerse salade. Maar de ene feta is de andere niet. “De kaas wordt gemaakt van schapenmelk en geitenmelk”, verklapt kaasmeester Frederic Van Tricht. “Hij moet romig aanvoelen in de mond.” Welke versie uit de supermarkt leunt goed aan bij die verwachtingen? Hij proeft er 10 en deelt de ultieme bewaartips. “Dit is echt geen geld voor wat je in de plek krijgt.” -
-
PREMIUM61
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
Spaargids.be
Mag je het geld op de rekening van je kind als ouder zelf gebruiken? En wat kan je zoon of dochter (zonder dat jij het weet)?
-
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
-
Rare geur in je herbruikbare waterfles? Dat ligt misschien aan hoe (vaak) je die schoonmaakt
Iedereen heeft wel een herbruikbare drinkfles in de kast staan. Ze zijn praktisch, verminderen de hoeveelheid plastic afval en helpen ons voldoende water te drinken. Maar zijn ze wel hygiënisch? En hoe was je ze het best uit? Microbioloog Tom Coenye en Liesbeth Verboven van het Poetsbureau Part of Glowi beantwoorden zes vragen. -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)