Ā© Thijs Pattyn

BEKIJK - Geen zandzakken, maar in allerijl gemetste muur moet water tegenhouden aan recreatiecentrum in Diksmuide

In Diksmuide doen inwoners er alles aan om hun huizen en kelders te beschermen tegen het hoge waterniveau van de IJzer. BijĀ recreatiecentrum ā€™t Buitenbeentje gaan ze zelfs zo ver dat ze een bakstenen muur van intussen al een meter hoog gemetst hebben.

Bij ā€™t Buitenbeentje in Diksmuide nemen ze iedere winter maatregelen tegen het water van de IJzer. In de zomer kan je vanuit de kelder rechtstreeks de steiger op om de IJzer af te varen. In de winter neemt het familiebedrijf altijd voorzorgen om te voorkomen dat het water - dat in de winter hoger staat - de kelder binnenloopt. Ze hebben er niets beter op gevonden dan een muurtje te metsen aan de deuren en garages van de kelder.

BELUISTER: Thijs uit Diksmuide legt uit hoe ze de familiezaak beschermen

Door het extreem hoge waterniveau is de muur intussen al bijna Ć©Ć©n meter hoog.Ā "Aan de opbouw van het muurtjeĀ zie je dat het in verschillende fases gebouwd is. Ook wij zijn verrast geweest door de snelheid en de hoeveelheid van het water", legt Klaas Van Nevel uit. "Normaal zijn we met een steen of twee hoog heel de winter veilig. Maar dit jaar was het een probleem. Het is de eerste keer dat wij het zo hoog weten." Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, vult broer Thijs aan: "We kunnen het water voor de mortel gewoon uit de IJzer scheppen."

Lift beschermen

Een opvallende, maar ook doordachte keuze van de familie om een bakstenen muur op te trekken.Ā "Zandzakjes zijn niet waterdicht. Wat ons betreft, is dit de enige vorm van zekerheid.Ā Als het water binnen zit, is er heel veel opruimwerk. Wij hebben hier elektriciteit liggen en er zit een lift in de kelder. Als hier water binnenkomt, dan hebben we miserie."

BEKIJK - "Alleen een muur biedt zekerheid tegen het water":

Videospeler inladen...

"Hierboven zitten appartementen met bewoners ouder dan 90 jaar. Voor de veiligheid moet de lift droog en functioneel blijven. Je weet nooit dat we hier moeten evacueren", zegt vaderĀ Paul.Ā Daarom werd de lift dit jaar nog extra beschermd. "We hebben aan de deuropeningen in de kelderĀ lage muurtjes gemetst. Een extra buffer om de kelder leeg te houden en de lift en technische ruimte te beschermen."

Waken bij de muur

Na de winter breken de broers de muurtjes opnieuw af. "Normaal zijn het twee rijen stenen die gewoon afgekuist kunnen worden, maar dit jaar zal het door de snelheid en de intensiteit afbreken en wegvoeren worden", zegt Klaas.

Al is het nog bang afwachten wat de komende uren en dagen brengt. Rond 4 uur deze nacht verwachten ze in Diksmuide nog een piek van het waterpeil van de IJzer.Ā "Het is vooral afwachten of er nog veel regen zal vallen. We zullen deze nacht waken en over het muurtje moeten kijken om te kijken of we bij moeten metsen", zegt Thijs.
Ā© Thijs Pattyn
Ā© Thijs Pattyn
Ā© Thijs Pattyn

Meest gelezen