Artem Pondrez - Pexels.com

Minister Crevits laat bloed 200 kinderen en moeders uit Antwerpse stationsbuurt controleren op zware metalen

Het bloed van zo'n 200 tot 250 kinderen en moeders uit de Antwerpse stationsbuurt zal gecontroleerd worden op de aanwezigheid van zware metalen. Minister van Welzijn en Volksgezondheid, Hilde Crevits (CD&V), heeft dat onderzoek bevolen. In de stadstuintjes en in de urine van kinderen uit de buurt werden in het verleden al verhoogde loodwaarden gemeten. 

Minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) laat het bloed van zo'n 200 kinderen en moeders uit de Antwerpse stationsbuurt controleren. De minister heeft de gezondheidsstudie bevolen omdat er ongerustheid is over de aanwezigheid van zware metalen in de buurt. Een mogelijke oorzaak van de verhoogde waarden zou de uitstoot van een goudraffinaderij in de diamantwijk kunnen zijn. 

In het verleden werden al hoge loodwaarden gemeten in de urine van kinderen uit de joodse wijk. Ook in de bodem van stadstuintjes in de omgeving werden hoge concentraties zware metalen gemeten. Minister Crevits wil met het onderzoek duidelijk scheppen. "Ik begrijp ten volle de ongerustheid van de omwonenden en ik vind het dan ook belangrijk om dit bloedonderzoek te voeren. Het moet antwoorden bieden en meer inzicht geven in de mogelijke gezondheidsrisico's in de Antwerpse stationsbuurt, alsook welke acties eventueel verder nodig zijn."

In de buurt wonen veel gezinnen met kinderen die bang zijn om in de tuin te spelen

Buurtbewoonster Esther

200 tot 250 kinderen en moeders die in zes wijken rond het station Antwerpen-Centraal wonen, krijgen een vingerprik om zo het lood in het bloed te meten. De metingen worden uitgevoerd bij kinderen tussen zes en acht jaar. Dat zal vooral op de scholen gebeuren. Via vragenlijsten en milieumetingen zal ook onderzoek gevoerd worden naar andere mogelijke bronnen of verstorende omgevingsfactoren. De metingen zullen in 2024 gebeuren. De resultaten van het onderzoek worden verwacht begin 2025.

Vraag van buurtbewoners

Bewoners van de stationsbuurt reageren overwegend positief op de onderzoeken, maar vragen dat er ook meteen actie wordt ondernomen. "Een bedrijf als Value Trading zou hier niet mogen zijn", reageert Esther uit de Simonsstraat. "Hier wonen heel veel gezinnen met kinderen die bang zijn om in de tuin te spelen. We durven zelfs de ramen niet meer te openen. De fabriek moet dicht en verhuizen, niet na de onderzoeken in 2025 maar nu."

Cecilia Van Hoijdonck woont al jaren in de Jacob Jacobsstraat, vlakbij de goudraffinaderij. "Het loopt hier vol kinderen die nu blijkbaar verhoogde loodwaarden zouden hebben", zegt ze. "Dat moet allemaal grondig onderzocht worden. Ik ben dus blij met het onderzoek dat minister Crevits aankondigt. Momenteel durf ik niets meer te eten uit mijn eigen tuintje omdat ik zo dicht bij Value Trading woon. Ze zouden hier wel nog eens de bodemwaarden mogen komen controleren."    

"Wij zijn de heksenjacht en de valse beschuldigingen meer dan beu", reageert Value Trading op de reacties van de buurtbewoners. "Als bedrijf verwerken we geen lood en stoten we geen lood uit. Dat blijkt uit elke meting die het onafhankelijke SGS (een inspectiebedrijf, red.) elk kwartaal uitvoert. Ook onderzoek van OVAM wees uit dat er geen verband is tussen bodemverontreiniging en onze activiteiten."

Meest gelezen