Belga

Koning geeft ereteken aan Geelse oprichtster Cunina: "Moeder van 17.500 kansarme kinderen"

Sophie Vangheel, de stichter van de ngo Cunina, heeft van koning Filip het ereteken van Commandeur in de Kroonorde gekregen. Met Cunina helpt ze al 30 jaar lang 17.500 kinderen aan scholing. "Ik kon het eerst niet geloven. Ik ben zo trots op de erkenning voor al ons werk", zegt ze op Radio2 in Antwerpen.

"Ik ben net terug uit Nepal waar ik ontsnapt ben aan een aardbeving, en nu mag ik voor mijn ereteken naar de koning", lacht Sophie Vangheel op Radio2 in Antwerpen. In 1990 richtte ik de Geelse de ngo Cunina op. "Dat is de naam van de Romeinse godin van de wieg. Want waar je wieg staat, bepaalt de verdere gang van je leven. Met Cunina helpen we kansarme kinderen over de hele wereld om naar school te gaan. Intussen helpen we op die manier 17.500 kinderen, en dat is bij de koning duidelijk niet in dovemansoren gevallen."

Vangheel geloofde eerst niet dat ze vandaag Commandeur in de Kroonorde zou worden. "Ik dacht dat het een grap was toen de kabinetschef van de koning me belde", zegt ze. "Maar na twee keer vragen, had ik door dat het echt was."

Dit ereteken draag ik op aan al mijn medewerkers en aan de 17.500 kinderen die we aan scholing helpen

Sophie Vangheel, oprichtster Cunina

De oprichtster van Cunina draagt haar erkenning op aan al haar medewerkers. "Vroeger stond ik er alleen voor. Nu wordt de organisatie gedragen door heel veel mensen. Dit ereteken is een enorme boost en ik ben heel trots op wat we doen." 

Eerste vrouwelijke ereburger Geel

Zelf is Sophie Vangheel 76 maar aan stoppen denkt ze nog niet. "Mijn dochter staat klaar om de fakkel over te nemen, maar nu nog niet. Mijn passie is nog te groot. Ik reis de wereld rond en wil nog zoveel kinderen op school krijgen", besluit ze. Straks volgt er nog een viering in haar thuisstad Geel waar ze de eerste vrouwelijke ereburger is.

Cunina werkt met giften. Voor 35 euro kan je een kind een jaar lang naar school sturen. Zangeres Natalia is meter van de organisatie. Eerder dit jaar schonk ze een schadevergoeding van 1.250 euro aan Cunina, die ze had gekregen van een vrouw die doodsbedreigingen tegen haar had geuit op sociale media. 

Meest gelezen