© Getty Images/iStockphoto

Zelfs slaaptekort van anderhalf uur per nacht kan negatief effect hebben op gezondheid

Lees je dit al geeuwend? Kruip vanavond gerust eerder in je bed. Een slaaptekort van 90 minuten per nacht kan namelijk al nefaste gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat suggereert een nieuw onderzoek aan de universiteit van Columbia in New York gepubliceerd in vakblad Scientific reports.

Hanne Vandenweghe

Elke ochtend vroeg uit de veren, snel ontbijten, de kinderen naar school brengen en naar het werk rushen om ’s avonds doodmoe thuis te komen, maar desondanks tot (na) middernacht bezig te blijven met het huishouden en allerlei praktische zaken: klinkt dit herkenbaar? Dan ben je wellicht een van de mensen die niet aan de aanbevolen acht uur slaap per nacht komt.

Nieuw onderzoek waarin de slaapgewoonten van 35 kerngezonde vrouwen drie maanden lang werden geanalyseerd, toont aan dat acht uur nachtrust nochtans belangrijk is. De dames volgden zes weken lang hun vertrouwde routine. De volgende zes weken moesten ze anderhalf uur later naar bed dan normaal. Tijdens het hele traject werd hun slaap geanalyseerd met een tracker.

Wat blijkt uit de statistieken? Zelfs een mild slaaptekort van anderhalf uur laat al sporen na. Op latere leeftijd kan dat leiden tot het ontwikkelen van hartziekten. Na slechts zes weken verkorte slaap worden de cellen langs onze bloedvaten overspoeld met schadelijke oxidanten. In tegenstelling tot goed uitgeruste cellen slagen de getroffen cellen er niet in om antioxiderende reacties te activeren en destructieve moleculen te verwijderen. De cellen blijven dus ontstoken en disfunctioneel en worden een vroege stap in het krijgen van hart- en vaatziekten.

“Dit is een bewijs dat een mild maar chronisch slaaptekort hartziekten kan veroorzaken”, zegt onderzoeksleider Sanja Jelic, hoogleraar en directeur van het Center for sleep medicine van de universiteit. “De meeste mensen staan ​​elke dag rond dezelfde tijd op, maar hebben de neiging hun bedtijd een tot twee uur uit te stellen. Veel problemen kunnen voorkomen worden als ze minstens zeven tot acht uur slapen per nacht.” Kortom: kruip er vanavond maar eens extra vroeg in en laat het huishouden of je favoriete programma voor wat het is

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer