Ombudsman luchthaven Zaventem krijgt "nepklachten en doodsbedreigingen" en dient klacht in tegen onbekenden

De ombudsman van de luchthaven van Zaventem Philippe Touwaide heeft een klacht ingediend tegen onbekenden. Volgens de ombudsman kreeg hij bijna 400 berichten met valse klachten en soms zelfs doodsbedreigingen.

Philippe Touwaide, ombudsman van de luchthaven van Zaventem, heeft een klacht ingediend tegen onbekenden, wegens het opstellen van valse klachten en doodsbedreigingen tegen hem.

Sinds oktober zou hij bijna 400 berichten gekregen hebben met nepklachten en soms zelfs doodsbedreigingen. "Het gaat hier om een lastercampagne met bedreigingen en intimidatie", klinkt het bij Touwaide. "De inhoud is heel duidelijk: 'U moet sterven', 'u bent onbekwaam' en 'we gaan u wegwerken' zijn maar een paar van de berichten die ik kreeg."

Geen echte klachten

De ombudsman beweert dat de klachten niet echt zijn. Ze zouden van mensen komen die beweren in Grimbergen te wonen. "Ze klagen over het lawaai van de vliegtuigen, maar de klachten komen ook binnen wanneer er helemaal geen vluchten gepland staan boven Grimbergen", zegt hij. Hij vermoedt zelfs dat het om één persoon gaat "omdat hij of zij telkens dezelfde spelfouten maakt".

Dimitri Berlanger

"Bovendien komen de namen niet overeen met de thuisadressen. Toen ik ter plaatse ging, wisten de bewoners van niets. Daarnaast blijken de e-mailadressen niet eens te bestaan als er een antwoord gestuurd wordt."

Veiligheidsmaatregelen

Touwaide zegt dat hij veiligheidsmaatregelen neemt door de bedreigingen. "Het is een eigenaardig gevoel. Ik ben voorzichtiger, ben zelfs van auto gewisseld en probeer te variëren welke wegen ik neem om mij te verplaatsen."

Touwaide benadrukt nog dat hij niet verantwoordelijk is voor beslissingen over vluchten op de luchthaven van Zaventem. "Mijn job is om op een objectieve en transparante manier te antwoorden op klachten, en louter informatie te geven over de trajecten van vliegtuigen", zegt hij.

Meest gelezen