Luchthaven Zaventem

Ombudsman luchthaven legt klacht neer wegens doodsbedreigingen

Philippe Touwaide.© belga

De ombudsman van de luchthaven van Zaventem heeft een klacht ingediend tegen onbekenden, wegens valse klachten en doodsbedreigingen tegen hem. Dat laat Philippe Touwaide woensdag zelf weten.

Christoph Meeussen Belga

Sinds begin oktober werden bijna vierhonderd online berichten gestuurd naar de ombudsdienst van de luchthaven, door personen die in Grimbergen zouden wonen, zegt Touwaide in een persbericht. Sommige berichten zouden doodsbedreigingen bevatten.

Touwaide heeft het over een ‘lastercampagne, bedreigingen en intimidatie’, via ‘vierhonderd valse klachten’. De ombudsman zegt dat de klachten vals zijn, want ‘de namen komen niet overeen met de huisadressen en de e-mailadressen blijken niet te bestaan als er een antwoord gestuurd wordt’.

Hij ging zelf ter plaatse in Grimbergen. ‘De namen in de klachten kwamen niet overeen met de adressen die in de vierhonderd berichten werden vermeld. De mails zijn in het Frans opgesteld, bevatten veel taalfouten en zijn zeer agressief’, zegt Touwaide.

Veiligheidsmaatregelen

De ombudsman zegt dat hij een klacht zal indienen met burgerlijkepartijstelling tegen de daders. Hij heeft veiligheidsmaatregelen genomen vanwege de bedreigingen.

Touwaide wijst erop dat hij niet verantwoordelijk is voor de beslissingen over vluchten op de luchthaven van Zaventem. ‘De missie van de federale bemiddelaar is om op een objectieve en transparante manier te antwoorden op klachten, en informatie te geven over de trajecten van vliegtuigen, de organisatie van vluchten en de manier waarop de vliegtuigen zich bewegen in het luchtruim. Maar hij komt niet tussenbeide.’