© BELGA

Sinterklaas komt met stoomboot aan in Antwerpen, in Kortrijk protest tegen Zwarte Piet

Sinterklaas is weer in het land. Zaterdag is hij aangekomen in Antwerpen waar honderden kinderen hem stonden op te wachten in de regen. In Kortrijk werd de aankomst van de Sint verstoord door protesten tegen Zwarte Piet.

tg
Bron: BELGA

De stoomboot arriveerde rond 14 uur in de Scheldestad. Zijn goede vriend Bart Peeters en Antwerps burgemeester Bart De Wever ontvingen de Sint op de rode loper.

Na de verwelkoming stapte de Sint met zijn gevolg richting Grote Markt. Onderweg begroette hij de kinderen aan de kant van de weg, nam hij tekeningen in ontvangst en deelden de Pieten snoep uit. Sinterklaas bedankte iedereen vanop een podium op het Steenplein om het regenweer te trotseren. Ook huishoudster Conchita, haar nichtje Palomita, Kneta Knieschijf en de twee kapiteinen liepen mee in de stoet. Paardenverzorger Ramon en Slechtweervandaag, het trouwe paard van Sinterklaas, stonden hen op te wachten aan het stadhuis.

De Sint verscheen vervolgens met zijn groot boek op het balkon. “Ik heb heel goed nieuws! Er zijn dit jaar geen stoute kinderen!”, klonk het onder luid gejuich van het natgeregende publiek.

Protesten in Kortrijk

Bij de intrede van Sinterklaas in Kortrijk heeft België Kan Het gedemonstreerd tegen Zwarte Piet. De actiegroep begrijpt niet waarom de stad koos voor een mix van roetpieten en traditionele Zwarte Pieten. “Een beetje racisme is nog steeds racisme”, klinkt het.

Zaterdagochtend kwamen Sinterklaas en zijn gevolg aan op de IJzerkaai in Kortrijk. Naast heel wat kinderen en hun ouders tekenden ook een vijftiental actievoerders van België Kan Het present. Na eerdere acties in Ieper en Sint-Niklaas hield de actiegroep opnieuw een vreedzame betoging tegen het gebruik van Zwarte Pieten tijdens de intrede van de Sint.

De politiezone Vlas bevestigt dat enkele supporters van KV Kortrijk voor wat oproer zorgden. “Maar eigenlijk waren er geen noemenswaardige problemen. Er is ook niemand gearresteerd”, aldus woordvoerder Thomas Detavernier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer