Anke Buckinx ging met bloemen, een oorkonde en een medaille naar huis.© Toon Royackers

Anke Buckinx krijgt hoogste onderscheiding van Limburgs carnaval: “Jeugdtrauma is nu goed gemaakt”

Zonhoven -

Radiopresentatrice Anke Buckinx is de tweede Limburgse dame in de geschiedenis die met de Bronsgroene Leeuw de grootste Limburgse carnavalsonderscheiding in de wacht sleept. “Als kind heb ik tranen met tuiten gehuild omdat ik nooit prinses werd. Dat jeugdtrauma is nu weer goedgemaakt.”

Toon Royackers

“Het was héél spannend”, rilde voorzitter Thierry Germeys van de Limburgse Vereniging van Karnavals evenementen (kortweg Liveke) nog na. “Anke was in het begin van de week afwezig op de radio door ziekte. Bijna dreigde onze prijsuitreiking dus mis te lopen. Maar gelukkig was ze net op tijd beter voor onze Limburgse dag.” Op die dag komen alle grote Limburgse carnavalsgemeenten samen om het seizoen feestelijk te openen. En elk jaar wordt daar traditioneel ook de grootste carnavalsonderscheiding uitgereikt: de Bronsgroene Leeuw. Die gaat steeds naar een verdienstelijke, vrolijke Limburger.

Dit jaar is dat dus Anke Buckinx. Liveke koos voor de Joe FM-radiopresentatrice voor de vrolijkheid en de oprechtheid waarmee ze het Limburggevoel verspreidt. “Of ik fier ben? Het zal wel zijn”, lachte Anke op het podium. “Ik zal jullie ook wat verklappen: ik heb een jeugdtrauma overgehouden aan carnaval. Ik ben opgegroeid in Maasmechelen en daar wordt het feest natuurlijk uitbundig gevierd. Het was vroeger mijn grote droom om jeugdprinses te worden. Maar elk jaar weer werd het iemand anders. Tranen met tuiten heb ik daarvoor gehuild. Nu is het trauma helemaal verwerkt. (lacht) Zeker nu ik via deze oorkonde helemaal bij het Limburgse carnaval hoor. Natuurlijk ben ik een fiere Limburger.”

Anke beloofde het Limburggevoel verder uit te dragen en carnaval te blijven vieren. Op de feestelijke zitting werd ook oud-voorzitter Freddy Corstjens uitvoerig geëerd omwille van zijn jarenlange inzet voor het carnaval in de Euregio.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer