DOVO kwam ter plekke

Politie valt binnen bij man die springstof bereidt: “We dachten aan vuurwerk, maar waarschijnlijk testte hij zijn bom”

De politie in Brussel is donderdagochtend in de Stephensonstraat binnengevallen bij een man die springstof aan het bereiden was. De man woont om de hoek waar terrorist Lassoued doodgeschoten werd.

Dirk Coosemans

De inval gebeurde om 5.30 uur, zegt een onderbuur van de verdachte. “De politie kwam bij ons aankloppen. We moesten meteen naar buiten. Ze hadden iets gevonden bij onze bovenbuur en gingen testen of die stof een gevaarlijk explosief was”.

De test was blijkbaar positief. De hele straat werd enkele uren afgezet en de ontmijningsdienst DOVO kwam ter plekke. Volgens onze informatie werd er 200 gram TATP ontdekt op de derde verdieping in de flat van de onderkomen woning in de Stephensonstraat. “De buurman is meegenomen door de politie”, klinkt het.

De politie op de plek waar de verdachte gearresteerd werd

Bizar figuur

Verschillende buren hadden al eerder door dat er iets niet snor zat met de man. “Vorige week heb ik een knal gehoord. Begin deze week ook”, zegt een buurvrouw. “We zijn telkens gaan kijken op straat, maar zagen nooit iets. Onlangs zou de overbuur vuurwerk - dat dachten we - hebben afgestoken. Nu denken we dat hij zijn geprepareerde bommen dus al een paar keer getest heeft.”

De buren vonden hem een bizar figuur. “Hij woonde hier amper drie maanden en zei nooit wat. Eén keer was hij agressief tegen mij op de stoep, ik begrijp nog altijd niet waarom”, zegt een buurmeisje. Volgens andere omwonenden kwamen er ook altijd andere ongure types over de vloer bij de verdachte.

Explosieve stof

TATP is de stof waarmee de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Maalbeek gepleegd werden. Het is een uiterst explosieve stof. Voor de twee aanslagen samen hadden de terroristen 128 kilo TATP gemaakt. Maar met de 200 gram die nu bij verdachte gevonden is, zou je een auto kunnen opblazen.

Volgens onze bronnen was de verdachte niet van zin om een aanslag te plegen, maar vermoedt men dat hij het explosief wou gebruiken om bankautomaten op te blazen of zich een toegang te verschaffen tot plekken waar buit te maken valt. Speurders gaan niet uit van een terroristisch oogmerk. Het parket van Brussel weigert voorlopig commentaar. Het is dus niet duidelijk of de man al voor de onderzoeksrechter verschenen is.

De Stephensonstraat waar de politieactie plaatsvond, is amper vierhonderd meter verwijderd van de plek waar een politieagent terrorist Lassoued doodschoot op 17 oktober. Beide zaken zouden echter niets met mekaar te maken hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer