Familie Tine Nys trekt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Joris Van Hove (archiefbeeld proces januari 2020).© Jimmy Kets

De familie van Tine Nys, die in 2010 euthanasie kreeg, gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de Dendermondse rechter die oordeelde dat de uitvoerende arts geen fout gemaakt heeft. De nabestaanden trekken wel naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

belga

In de zaak van de euthanasie van Tine Nys in 2010, waarin de correctionele rechtbank van Dendermonde vorige maand oordeelde dat de uitvoerende arts geen fout maakte die een inbreuk vormde op de grondvoorwaarden van de euthanasiewet en daardoor geen schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden, is die uitspraak definitief. ‘We hebben beslist om geen beroep aan te tekenen, maar we zullen ons meteen richten tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens’, zegt Joris Van Cauter, de advocaat van de familie Nys.

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Het onderzoek startte nadat een van de zussen van de vrouw klacht met burgerlijkepartijstelling had ingediend. Het gerecht onderzocht de zaak, maar de procureur in Dendermonde vorderde de buitenvervolgingstelling. De raadkamer in Dendermonde oordeelde in 2016 dat de drie betrokken artsen buiten vervolging gesteld konden worden, maar de burgerlijke partij ging in beroep.

Het parket-generaal vroeg daarna ook de verwijzing en de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling besloot uiteindelijk eind 2018 om de drie artsen te verwijzen naar het Gentse hof van assisen voor vergiftiging. Het was de eerste keer dat artsen zich daarvoor moesten verantwoorden sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002. Volgens het openbaar ministerie werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd. Joris Van Hove gaf Tine Nys de dodelijke inspuiting en moest zich verantwoorden als uitvoerende arts.

Het hof van assisen had in 2020 de drie artsen vrijgesproken. Het openbaar ministerie besliste om geen eis tot cassatie in te stellen, wat betekende dat de strafrechtelijke vrijspraak van de artsen niet meer ongedaan kon worden gemaakt. De familie van Tine Nys had wel cassatieberoep aangetekend. Het Hof van Cassatie besliste dat er een nieuw proces moest komen voor Van Hove, omdat zijn vrijspraak tegenstrijdig gemotiveerd werd.

De correctionele rechtbank moest uitmaken of de uitvoerende arts burgerrechtelijk verantwoordelijk kan worden gesteld en moest worden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. De zaak werd toegewezen aan de correctionele rechtbank van Dendermonde, die de zaak opnieuw behandelde. Dat oordeelde dat Van Hove geen fout maakte, en geen schadevergoeding moet betalen.

De burgerlijke partij had een maand tijd om in beroep te gaan, maar die termijn is donderdag verstreken.