Ouders van Israëlische gijzelaars
2023 Getty Images

Om 15 uur onze tijd en met hulp van Rode Kruis: zo verloopt de ruil van Israëlische gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen

Om 15 uur onze tijd (16 uur lokale tijd) zal Israël 39 Palestijnse gevangenen ruilen voor 13 Israëlische gijzelaars die vastgehouden worden door Hamas. Een praktisch huzarenstuk, want niets mag tijdens de ruil verkeerd lopen. Hoe zal die gevangenenruil er precies uitzien?

Vrijlating van Israëlische gijzelaars

Volgens het akkoord dat gesloten werd tussen de Israëlische overheid en Hamas zullen vandaag 13 gijzelaars worden vrijgelaten, allemaal vrouwen en kinderen. Dat zou om 15 uur onze tijd (16 uur lokale tijd) gebeuren. 

Om praktische voorbereidingen te treffen, heeft de Israëlische regering meer informatie gevraagd over de identiteit van de gijzelaars die vrijgelaten zullen worden. Volgens Brig Gen Gal Hirsch, de Israëlische medewerker aan het hoofd van de ruil, werd er een lijst bezorgd met de namen van de Israëli die overhandigd zullen worden. "De autoriteiten hebben vervolgens de families van de gijzelaars die op de lijst staan, gecontacteerd", klinkt het.

In het kort: wie zijn de Israëlische gijzelaars?

Op 7 oktober voerde de Palestijnse terreurgroep Hamas een verrassingsaanval uit op verschillende plaatsen in Israël. Daarbij kwamen 1.200 mensen om het leven en werden volgens Israël zo'n 240 gijzelaars ontvoerd. Meer dan de helft zou een buitenlands paspoort hebben. Onder de gijzelaars bevinden zich volgens de Israëlische regering tot 40 kinderen, waaronder een baby van 10 maanden en kleuters.

Volgens bronnen bij de Israëlische regering zouden de gijzelaars aan de Rafah-grensovergang de oversteek maken van de Gazastrook naar Egypte. Het Internationale Rode Kruis zal de gijzelaars bij de grensovergang begeleiden.

Het Israëlische leger zal de gijzelaars vervolgens naar een veilig onderkomen overbrengen in Israël. Daar zullen ze een eerste medische controle krijgen door Israëlische vertegenwoordigers. Ze krijgen ook de mogelijkheid om voor het eerst in lange tijd telefonisch contact op te nemen met hun families en vrienden. 

Na de korte controle zullen vrijgelaten gijzelaars die dringende medische hulp moeten krijgen, behandeld worden in het Soroka-ziekenhuis in Midden-Israël. De andere gijzelaars worden per helikopter vervoerd naar 5 andere medische centra, die voorbereid zijn op hun komst. Hun families zullen hen daar wel opwachten, samen met een medisch en psychologisch team die de vrijgelaten gijzelaars intensief zal begeleiden.

Tijdens het hele ruilproces mogen er geen Israëlische drones en vliegtuigen boven de Gazastrook vliegen. Hamas vreest immers dat belangrijke logistieke infrastructuur en belangrijke spilfiguren van de terreurorganisatie ontdekt kunnen worden.

Vrijlating van Palestijnse gevangenen

Nadat de Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten, worden ook 39 Palestijnse gevangenen vrijgelaten die in de Israëlische cel zaten. Het zou gaan om 24 vrouwen en 15 tienerjongens. Dat zou binnen de twee uur na de vrijlating van de gijzelaars moeten gebeuren.

Opvallend: de gevangenen die door Israël worden vrijgelaten, zijn niet afkomstig uit de Gazastrook. Het zijn allemaal Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever en uit Jeruzalem.

In het kort: wie zijn de Palestijnse gevangenen?

Israël heeft een lijst gepubliceerd met 300 Palestijnse gevangenen die in aanmerking komen voor vrijlating in het kader van het ruilakkoord met terreurbeweging Hamas. Op de lijst staan 33 vrouwen. De rest, 267 namen, zijn tienerjongens tussen de 14 en 18 jaar oud. Nog opvallend: slechts 71 gevangenen op de lijst zijn al veroordeeld. De andere gevangenen zijn gearresteerd, maar hebben nog geen proces gehad.

Ook de gevangenen zullen worden begeleid door het Internationale Rode Kruis. De internationale organisatie zal hen om 15 uur onze tijd (16 uur lokale tijd) aan de Israëlische "Ofer" militaire gevangenis opwachten.

De gevangenen die afkomstig zijn uit Jeruzalem zullen door het Rode Kruis begeleid worden naar een veilige plek in de stad zelf. Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever worden begeleid naar het stadhuis van Beitunia, een stad op de Westelijke Jordaanoever. Daar zullen de families van de gevangenen hen opwachten.

Als alles goed gaat, dan zou dit proces zich ook de volgende drie dagen herhalen. Het akkoord tussen Israël en Hamas kan zelfs verder worden uitgebreid. De gevechtspauze zou op die manier tot tien dagen kunnen duren. 

Meest gelezen