Yves Moreau over artificiële intelligentie
Volledig scherm
PREMIUM
Yves Moreau over artificiële intelligentie © ThinkStock / Lies Willaert

Deze doemscenario’s worden waarheid wanneer AI vrij spel krijgt: “Het voortbestaan van de maatschappij is in gevaar”

Het supergeheime project ‘Q*’ jaagt een schokgolf door AI-bedrijf OpenAI wegens “een gevaar voor de mensheid”. Maar wat kan er gebeuren als artificiële intelligentie uit de hand loopt? Wij overlopen samen met expert Yves Moreau de verschillende doemscenario’s. Van de afbrokkeling van sociale relaties tot speciale biologische wapens en zelfs het ontstaan van een nieuwe onderklasse in de bevolking. “Gezichtsherkenning? Die fase zijn we voorbij, de focus ligt nu op iets gevaarlijkers.”

57 reacties

  • Mitch Depaepe

    5 maanden geleden
    elke technology bedrijf is hevig want inzetten naar de ultieme AI tool. want dat bedrijf wordt het kip met de gouden eieren. Het is ook niet moeilijk voor te stellen dat overheiden hier ook zwaar op inzetten ivm bevolkings controle en oorlog voering gerelateerde zaken. ben geen complot theorist. maar lijkt me gewoon de meest logische toepassing
  • Patrick Feyaerts

    5 maanden geleden
    Als dat het ergste is dat kan gebeuren, zal het wel loslopen.
  • Pieter Verhulst

    5 maanden geleden
    Eigenlijk hoeft er zelfs geen misbruik te zijn van AI om onze op arbeid gerichte maatschappij te ontwrichten. AI gaat veel jobs kunnen overnemen. Calldesk medewerkers, administratieve medewerkers, boekhouders, juridische medewerkers, ambtenaren op alle niveaus. Er zijn al AI modellen die zelf programma's maken dus ook IT-ers. Hoe ga je al die mensen een uitkering betalen ? Of gaan we AI belasten en hoe doe je dat ? Een fysieke machine in fabriek kan je belasten maar AI ? Per lijn coding ?
  • Willy De Gieter

    5 maanden geleden
    Ik wil het nog wel eens zien, een zelfrijdende truck van op de E 40 tot in Spanje. Zeggen dat dit nu mogelijk is, is hetzelfde als beweren dat de je de zee kan doen bevriezen. Moest het mogelijk zijn, dan deden ze het nu al, zeker mede door het huidige/ toekomstige grote/ nog grotere chauffeurstekort. En artificieel groenten oogsten, vollevelds toon het mij maar. Denken dat het via AI kan is makkelijk, het bewijzen is iets anders.
  • Ward Berden

    5 maanden geleden
    Enkel als we onszelf durven verbinden met computers, zullen we deel uitmaken van de toekomst.