Elke maand verwerpen 4.000 Belgen gratis een erfenis

Elke maand verwerpen ongeveer 4.000 Belgen kosteloos een erfenis bij de notaris. Zo vermijden ze dat ze schulden van de overleden persoon moeten betalen. In de eerste 9 maanden van 2023 verwierpen 38.632 personen een erfenis. Sinds deze zomer kan je gratis een erfenis bij een notaris verwerpen als die niet meer bedraagt dan 6.093,20 euro. 

Als je recht hebt op een erfenis, kan je alle inkomsten van de overleden persoon erven, maar ook alle schulden. Om te vermijden dat je mogelijk zou moeten opdraaien voor die schulden, kan je ervoor kiezen de erfenis te verwerpen. Vroeger moest je daarvoor naar de rechtbank, maar sinds enkele jaren kan dat kosteloos bij de notaris.

Die versoepeling heeft effect, blijkt uit cijfers van Fednot, de federatie van het notariaat. Sinds 2018 hebben al 267.643 Belgen een erfenis verworpen bij de notaris. Dat zijn er ongeveer 3.995 per maand. In de eerste 9 maanden van 2023 hebben al 38.632 mensen een erfenis verworpen, of gemiddeld zo'n 4.292 personen per maand.

“Een van de belangrijkste redenen is dat de familiale situatie complex is, en dat mensen niet altijd weten van wie ze erven", reageert Carol Bohyn, woordvoerder van notaris.be. "Ze kennen de situatie niet, wat zorgt voor onzekerheid. Om elk risico uit te sluiten kunnen mensen dan een erfenis verwerpen.”

Een positieve erfenis toch verwerpen

Je kan een erfenis gratis verwerpen als de erfenis enkel schulden bevat of als het bedrag dat je zou ontvangen, na aftrek van alle schulden, niet hoger is dan 6.093,20 euro. Zelfs wanneer je een klein bedrag erft, kan het volgens Carol Bohyn toch aangeraden zijn om de erfenis te verwerpen. 

"Vaak is het in het begin onduidelijk of een erfenis positief of negatief zal zijn. Als blijkt dat de erfenis een klein beetje positief is, is het toch vaak niet de moeite voor die mensen om de erfenis te aanvaarden en het risico te nemen dat achteraf toch nog een schuld tevoorschijn komt", aldus Bohyn.

In theorie heb je 30 jaar om een erfenis te aanvaarden of verwerpen. Maar om risico's te vermijden, wacht je best niet te lang. "Je kan eigenlijk onbewust een erfenis aanvaarden door een factuur te betalen of geld te ontvangen. En vanaf dan moet je ook instaan voor alle schulden. Dus hoe sneller je een beslissing neemt, hoe veiliger je bent", aldus Bohyn. 

Meest gelezen