Onvrede bij ZNA-ziekenhuizen over geschrapte Instagrampost over gendercentrum: "Belangrijk dat er geen politieke inmenging is bij ethische kwesties"

In de ZNA-ziekenhuizen in Antwerpen is onvrede ontstaan over een geplande post op sociale media - over het gendercentrum - die voorzitter Els van Doesburg (N-VA) liet schrappen. Het ziekenhuis wilde de post tijdens prideweekend op sociale media verspreiden, maar van Doesburg stak daar een stokje voor. "Het is niet de bedoeling dat we als ziekenhuis ingrijpende medische behandelingen op festivals gaan promoten op luchtige wijze". Sommige leden van de raad van bestuur spreken over micromanagement en politieke inmenging.

De feiten speelden zich afgelopen zomer af, tijdens het weekend van de Antwerp Pride in augustus. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Toen wilden de ZNA-ziekenhuizen een bericht plaatsen op sociale media in de trant van "Weten jullie al dat het Centrum voor Genderzorg Antwerpen bestaat? We wensen iedereen een fijn prideweekend, heb je vragen over je gender dan kan je bij ons terecht".

Die geplande post werd voorgelegd aan schepen voor Gezondheidszorg Els van Doesburg, tevens voorzitter van de ZNA-ziekenhuizen, en zij besliste om die te schrappen. Van Doesburg laat via haar kabinet weten "dat het niet de bedoeling is dat ziekenhuizen op festivals ingrijpende medische behandelingen gaan promoten op luchtige wijze. Dat doen we nooit en nu dus ook niet."

Het is niet de bedoeling dat we als ziekenhuis ingrijpende medische behandelingen op een luchtige wijze promoten op festivals

Voorzitter ZNA-ziekenhuizen, Els van Doesburg (N-VA)

Bij verschillende personeelsleden en leden van de raad van bestuur is die démarche in het verkeerde keelgat geschoten.

Tatjana Scheck zetelt als Antwerps gemeenteraadslid voor Vooruit in de raad van bestuur van de ZNA-ziekenhuizen en werd er pas later van op de hoogte gebracht.

"Wij vinden het niet kunnen dat de voorzitter van de raad van bestuur zich bemoeit met de dagelijkse communicatie. Zo'n micromanagement gebeurt niet in de raad van bestuur. We hebben veel vertrouwen in de mensen die in de ziekenhuizen werken. Laat het aan hen om te beslissen wat er wenselijk is om te communiceren."

"Bovendien vinden we het belangrijk dat het ZNA pluralistisch is en dat er geen politieke inmenging gebeurt over gender- en andere ethische kwesties. We zullen de voorzitter daar op de volgende raad van bestuur dan ook over ondervragen", zegt Scheck.

Meest gelezen