Vier fietsongevallen op de vijf zijn gevolg van menselijk falen

© gvh

79 procent van de ongevallen waar fietsers bij betrokken zijn, worden veroorzaakt door menselijk falen. Dat blijkt uit een studie van de VUB, waarbij 148 fietsongevallen onder de loep werden genomen.

Guy Stevens

Professor Bas de Geus en Jef Vanparijs van de Human Physiology Research Groep aan de VUB deden hun onderzoek bij scholieren van 15 tot 18 jaar in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Ze analyseerden 68 fietsongevallen die op scholen waren gemeld en 78 die bij verzekeringsmaatschappij bekend waren.

Hun conclusie is dat bijna tachtig procent van alle fietsongevallen het gevolg zijn van menselijk falen. 29 procent gebeurt op plekken waar een derde partij het fietspad kruist en de fietser niet ziet. In evenveel gevallen is het een gelijkaardige situatie, maar is het ongeval te wijten aan de fietser zelf die niet oplet. Slechts een op de vijf ongevallen met de fiets zijn te wijten aan slechte infrastructuur.

Wat opvalt in het onderzoek: er worden weinig meldingen gedaan van fietsongevallen bij de politie. “Slechts 21 procent van de fietsongelukken die bij de verzekeringen bekend waren, stonden ook vermeld stonden in de officiële politiedatabase”, klinkt het. “Daaruit kun je concluderen dat er weinig aangifte bij de politie worden gedaan. Dat is een belangrijke bron van informatie die wegvalt, omdat de politiegegevens de enige bron zijn voor de officiële statistieken van de overheid.”

De aard van de ongelukken die bij de verzekering waren gemeld, waren ernstiger en er was ook meer medische verzorging nodig dan die van de scholen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen