Sneeuw kan zondag laagje van enkele centimeters vormen, KMI waarschuwt met code geel voor gladheid

Zondagvoormiddag dringt een winterse neerslagzone ons land binnen. Een laagje van enkele centimeters sneeuw zou kunnen blijven liggen. Ook vandaag is het koud, met temperaturen die amper boven het vriespunt uitkomen. Dat meldt het KMI, dat waarschuwt met code geel voor gladheid.

Bron: BELGA

Zaterdag maken lage bewolking en aanvriezende mist plaats voor een wisselende bewolking met soms brede opklaringen. Op sommige plaatsen kan de lage bewolking hardnekkig zijn. In de loop van de dag zullen enkele winterse buien boven de Noordzee de kustregio bereiken en zich vervolgens uitbreiden naar het westen van het land. De andere regio’s zouden droog moeten blijven. De maxima zullen schommelen tussen 4 graden aan zee, 1 tot 3 graden in de meeste gebieden en 0 tot -4 graden in de Ardennen. De zwakke veranderlijke wind zal noordwestelijk worden langs de kust en zuidwestelijk in het binnenland.

LEES OOK. Luchthaven van München gesloten door hevige sneeuwval, stroomuitval en verkeersproblemen in Oostenrijk en Zwitserland

Zondag maken de laatste opklaringen plaats voor zwaarbewolkte luchten, waarna vanuit het westen een gebied met (mogelijk smeltende) sneeuw ons land binnendringt. Een laagje sneeuw van enkele centimeters kan tijdelijk blijven liggen in de voormiddag. Deze neerslagzone zou de Ardennen pas op het einde van de dag bereiken in een zeer afgezwakte vorm. Over het westen van het land zal de winterse neerslag geleidelijk overgaan in regen. De maxima schommelen tussen -2 graden in de Hoge Venen, 1 of 2 graden in het centrum en westen van het land en 3 graden aan zee. De matige zuidenwind zal af en toe vrij krachtig worden met rukwinden van 50 tot 55 km/u.

Maandag trekt een nieuw neerslaggebied ons land binnen met sneeuw in de Ardennen en regen, mogelijk voorafgegaan door een beetje sneeuw of natte sneeuw in de ochtend, in de andere streken. De maxima zullen variëren van 0 graden op de hoogvlakten in het oosten tot 5 graden aan zee. De wind zal over het algemeen matig zijn uit het zuidoosten.

Dinsdag is het wisselend tot zwaarbewolkt met enkele (winterse) buien. De maxima zullen variëren tussen 1 en 6 graden. De wind zal over het algemeen matig zijn uit het noorden tot noordwesten.

Woensdag is het wisselend bewolkt. De kans op een bui blijft aanwezig bij maxima tussen 0 en +6 graden.

Donderdag is het eerst over het algemeen droog. Tegen de avond en de nacht zal een nieuwe regenzone ons land binnendringen. De temperaturen kunnen dan een paar graden stijgen.

Opletten voor CO-vergiftiging

Het KMI wijst ook op ongunstige voorwaarden voor het gebruik van waterverwarmingstoestellen en van vuurhaarden bij het verwarmen van lokalen. “Gelieve zeer oplettend te zijn bij symptomen als hoofdpijn of neiging tot braken, want deze kunnen een gevolg zijn van CO-intoxicatie”, luidt de waarschuwing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER