Europa kreunt onder winterweer, code geel in Vlaanderen: gevaarlijk glad op de weg

Grote delen van Europa worden geteisterd door zware sneeuwval: een skigebied moest de deuren sluiten, vliegverkeer werd stilgelegd, en in Oostenrijk en Duitsland vielen er doden te betreuren. In ons land is er geen sprake van extreem winterweer, maar het is desalniettemin gevaarlijk glad op de baan, het KMI heeft code geel afgekondigd voor heel Vlaanderen.

wver
Bron: BELGA

België

De weersverwachtingen voor zondag.© KMI

Zondag worden we wakker met wijdverspreide vorst, met een storing uit het westen die 1 tot 3 cm sneeuw met zich meebrengt. Die storing gaat daarna over in regen met kans op ijzel.

In West- en Oost-Vlaanderen is het door de vriestemperaturen en de lokale buien van regen of sneeuw extra opletten voor ijsplekken. Daar geldt de hele dag code geel voor gladheid, meldt het KMI. In Antwerpen en Vlaams-Brabant is dat vanaf 11 uur, in Limburg 14 uur. Wegens de vrieskou en de voorspelde neerslag waarschuwt ook het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer mensen die de baan op gaan voor plaatselijk gladde wegen en fietspaden.

De maxima schommelen zondag tussen 0 en -2 graden in de Ardennen, en rond 0 of 1 graad elders. Zondagavond en -nacht trekt de (winterse) neerslag naar het noordoosten waardoor het tijdelijk weer droger wordt. Het blijft tamelijk bewolkt met minima van -3 graden in de Ardennen tot 1 graden in het westen van het land.

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maandag trekt een nieuwe zone met soms winterse neerslag vanuit Frankrijk snel ons land binnen. De regen kan opnieuw voorafgegaan worden door sneeuw of ijzel, vooral in de ochtend. De temperaturen zullen langzaam stijgen tot 2 graden in de Hoge Venen, en 6 graden in de regio’s dicht bij Frankrijk tegen het einde van de dag.

Op dinsdag staat er nog eens zwaarbewolkt weer met neerslag op het programma. Vooral in de Ardennen kan dat nog winterse neerslag zijn. De maxima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen, en 7 graden vlak aan zee.

Enkele (winterse) buien trekken woensdag over het land, bij maxima tussen 2 graden in de hoge Ardennen en 7 graden in Vlaanderen. ‘s Nachts wordt het opnieuw kouder met op grote schaal vorst.

(Lees verder onder de afbeelding)

© KMI

Nederland

Bij onze noorderburen geldt vandaag code geel in het hele land vanwege gladheid door sneeuwval. Weggebruikers in Noord- en Zuid-Holland krijgen de raad alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft zaterdag voor de twee provincies code oranje afgegeven wegens grootschalige gladheid door ijzel. Regen kan er immers meteen bevriezen op het koude wegdek. Ook in Utrecht, Zeeland, Flevoland, Friesland en Groningen moeten weggebruikers oppassen. Volgens de verkeersdienst is ijzel erg lastig met zout te bestrijden. “Door de winterse neerslag verdunt het zout dat al op de weg ligt. Daarnaast bevriest de neerslag zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout.”

Duitsland

Ook in het zuiden van Duitsland kregen mensen de raad om thuis te blijven. In sommige delen van Zuid-Beieren is het rijden met sneeuwkettingen of vierwielaandrijving zelfs riskant. Een woordvoerder van het Beierse Rode Kruis sloot zich volgens de nieuwssite DerWesten bij de oproep van de politie aan om alleen in de hoogstnodige gevallen de weg op te gaan. Wie onderweg in de problemen komt, moet lang wachten op hulpverlening.

Zaterdag ontstonden kilometerslange files en vonden veel ongelukken plaats, gelukkig op de meeste plaatsen enkel met blikschade. Op een gladde snelweg in Baden-Württemberg kwam echter een 54-jarige automobilist om het leven nadat hij de controle over het stuur verloor.

De Duitse spoorwegen voorzien door het barre winterweer, met op veel plaatsen meer dan een halve meter sneeuw, nog zeker tot maandag moeilijkheden in het zuiden van het land. Ook op de luchthavens van München en Frankfurt blijft de overlast voor reizigers groot. In München kunnen voorlopig geen vliegtuigen landen of opstijgen. In de regio zitten duizenden huishoudens zonder stroom, doordat omgevallen bomen bovenleidingen hebben vernield.

Het Zugspitze-gebied, een skigebied op de grens met Oostenrijk, moest al een dag na de opening van het seizoen worden gesloten. Toegangswegen zijn afgesloten, liften zijn stilgelegd en er is acuut lawinegevaar.

(Lees verder onder de afbeelding)

In München konden geen vliegtuigen landen of opstijgen.© REUTERS

Oostenrijk

Ook aan de andere kant van de grens, in Oostenrijk, zijn verschillende snelwegen volledig afgesloten en raakten heel wat voertuigen geblokkeerd op hellingen als gevolg van de zware sneeuwval. In dat land is eveneens een dode gevallen als gevolg van het winterweer. Volgens plaatselijke media is een 57-jarige man uit Bad Traunstein doodgevroren nadat hij op weg naar huis met zijn wagen in een greppel belandde tussen Kleinöttfritz en Spielberg. Hij besloot om zijn tocht te voet verder te zetten. Na een zoekactie werd zijn levenloze lichaam even verderop aangetroffen. In Tirol en andere gebieden in het noorden van Oostenrijk wordt nu wel minder sneeuw verwacht, maar het gaat harder vriezen, met temperaturen tot onder de -20 graden.

(Lees verder onder de afbeelding)

© AFP

Het waarschuwingsniveau voor lawines werd in Tirol ook opgetrokken tot 3. “Sneeuw is niets ongewoons in Tirol”, zegt Elmar Rizzoli van het Centrum voor Crisis- en Rampenbeheersing. “Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn, vooral in het verkeer, en je snelheid aan te passen aan de omstandigheden.” Er vonden verschillende ongevallen plaats als gevolg van de omstandigheden.

(Lees verder onder de afbeelding)

© AP

Ook het treinverkeer in Zwitserland ondervindt problemen door de hevige sneeuw. In het zuiden van Polen zakken te temperaturen diep onder 0 en waarschuwen de autoriteiten inwoners voor dikke pakken sneeuw. Pas binnen een week zouden de temperaturen er terug boven het vriespunt kruipen. Het winterweer sloeg eerder ook al toe in grote delen van Oost-Europa, waaronder Oekraïne en Moldavië. In Bulgarije riep de overheid zelfs op verschillende plaatsen de noodtoestand uit.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER