Staking

Spontane acties bij sluizen uit onvrede over hervormingen ambtenarenstatuut

Een sluis op het Albertkanaal in Hasselt.© Tom Palmaers

Bij een spontane staking is het werk aan verschillende sluizen in Vlaanderen stilgelegd. De actie heeft ‘een grote impact’ volgens de Vlaamse Waterweg en dreigt uit te breiden naar andere overheidsdiensten. ‘De overheid kwam zijn afspraken niet na.’

Dario Van Fleteren Belga

‘Het Albertkanaal (Wijnegem, Diepenbeek, Hasselt, Genk), de Bovenschelde (Oudenaarde), de Ringvaart om Gent (Evergem), het Kanaal Gent-Oostende (Centrale Kruispoort, Verbingssluis Brugge) en het Kanaal van Bocholt naar Herentals (Mol).’ Dat is de lijst aan sluizen waar volgens de Vlaamse Waterweg het werk werd neergelegd. De impact is ‘groot’, zegt woordvoerster Liliane Stinissen aan Belga. Al is het volgens de Vlaamse Waterweg te vroeg om een prognose te geven van hoe de situatie zal evolueren.

De staking komt er onder meer uit ongenoegen over grondige hervormingen van het ambtenarenstatuut. De Vlaamse regering heeft onder meer de ambitie om vanaf 1 juni de vaste statuten te schrappen. ‘Nu zijn het inderdaad de sluizen, maar er komen nog acties’, zegt Ilse Remy van ACV openbare diensten. Hoe groot de impact van de acties zal zijn, is onduidelijk. Het ACV meent een grote stakingsbereidheid te zien.

Black box

‘De Vlaamse overheid kwam zijn afspraken niet na’, zegt Remy. Al meer dan vier jaar zitten de vakbonden met de overheid aan tafel over de hervormingen. Maar nu de definitieve voorstellen op tafel zijn gelegd, wordt naar het stakingsmiddel gegrepen. ‘Het gaat om een vijftiental punten. Van sommige zaken is de concrete werking geheel onduidelijk. Neem nu een zogenaamde “adviescommissie” die moet instaan voor ontslagbescherming. Hoe die eruitziet, is totaal onduidelijk. Het is een black box. Nochtans is het cruciaal om te weten hoe we in de toekomst ambtenaren kunnen blijven beschermen tegen politieke druk. Het gaat ons om correcte regelgeving.’

Het ACV roept kersvers voogdijminister Gwendolyn Rutten (Open VLD) op om opnieuw aan tafel te zitten. Rutten reageerde nog niet op die oproep.