Zo maak je de lekkerste puree volgens chef-kok: “Dit is het ultieme ingrediënt”
Stoemp is een klassieker in de Vlaamse keuken: naast frieten is puree het populairste aardappelgerecht. “Bloemkoolstoemp met worst en vleesjus kan zó goed smaken”, doet chef-kok Vadim Vesters van Bistro Monroe (Antwerpen) ons watertanden. Maar hoe maak je een smeuïge en egale puree?
Puree maken lijkt even simpel als het bakken van een ei of het in de oven schuiven van een diepvriespizza. Maar hoe gaat een chef te werk? Volgens Vadim begint het bij het kiezen van een goede aardappelsoort. “De keuze van de aardappelen is zeer belangrijk. Bintjes zijn bloemig en daardoor ideaal. Want niet elke aardappel is geschikt voor puree”, aldus de chef-kok.”
Hoe begin je eraan? “Schil en was de aardappelen. Met ongeschilde aardappelen zal je puree minder egaal zijn door de velletjes. Snij de aardappel doormidden, of zelfs in vier. Hier geldt: hoe kleiner de stukken, hoe sneller de aardappelen gaar zijn. Wil je zeker zijn of ze klaar zijn? Prik er dan met een vork in.”
Water is nefast voor een smakelijke puree.
Nog een tip van Vadim: “Zet de aardappelstukjes in koud water op het vuur. Als je aardappelen meteen in kokend water legt, kan de buitenkant van de aardappel te snel gaar worden, terwijl het hart van de aardappel dat nog niet is. Door de aardappelen van bij de start in koud water te doen, gaart de binnen- en buitenkant gelijkmatig.”
Van zodra de aardappelen gaar zijn, giet je ze af. “Zet ze nadien kort opnieuw op het vuur. Op die manier verdampt het laatste restje kookvocht. Water is nefast voor een smakelijke puree.”
Het ultieme ingrediënt: boter
“Stamp de aardappelen tot puree. Dat kan met een aardappelstamper, een passe-vite of roerzeef, of in de thermomix. Gebruik je een stamper, dan zal de puree wat grover en minder egaal zijn. Doe er een eidooier, een scheut volle melk én room bij. En niet te vergeten: goeie boter, het ultieme ingrediënt. Daar staat of valt je puree mee. Dat mag dus best wat zijn. Reken voor één kilo aardappelen zeker 150 gram polderboter.”
“Aardappelen hebben op zich niet zo heel erg veel smaak, dus het is belangrijk om je puree goed te kruiden met zout, peper en nootmuskaat. Serveer je de aardappelpuree met vlees, ga dan voor jus nature of vleesjus. Bij visgerechten is een romige beurre blanc of een wijnsaus a match made in heaven”, volgens Vadim.
Groene groenten zoals broccoli kook je best apart, voor de kleur.
Zo maak je puree met een twist
Wil je iets anders dan de klassieke aardappelpuree? Geef je stoemp een twist met groenten. “Daarvoor kook je je aardappelen op dezelfde manier als voor de klassieke puree. Ga voor één derde aardappelen voor de binding en twee derde groenten voor de smaak”, aldus Vadim. “De wortelen, pastinaak, pompoen of bloemkool snij je in even grote stukken als de aardappelen en kook je in één pot. Groene groenten zoals broccoli kook je best apart, voor de kleur.”
De favoriete aardappelpuree van Vadim? “Bloemkoolstoemp met worst en vleesjus kan zó goed smaken. Zéker op koude, donkere dagen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen