“Heel de bus schreeuwde, maar hij reed nog een halte voorbij”: mama getuigt nadat Femke (16) kilometerslang meegesleurd werd door bus

Keerbergen -

De zestienjarige Femke wilde dinsdagochtend zoals altijd de schoolbus van Kampenhout naar Keerbergen nemen. Ze kreeg nog net haar been op de overvolle bus, toen plots de deuren sloten. Nog snel pakte ze de binnenkant van de deur en haar boekentas vast. Vier kilometer lang hing ze zo aan de buitenkant van de bus. “De kinderen op de bus schreeuwden om te stoppen, maar de chauffeur reed zelfs een halte voorbij”, zegt Joyce, mama van Femke.

Sam Coremans

De dag voor de examens wil je liefst zo weinig mogelijk stress hebben, maar dat geluk was niet weggelegd voor de zestienjarige Femke. Toen de schoolbus rond half acht ’s ochtends aankwam in Kampenhout, was die zoals vaker overvol. “Ze kreeg nog net een been in de bus, om zich zo binnen te werken”, zegt mama Joyce. “Maar op dat moment gingen de deuren toe. Ze kon nog net een hand tussen de deuren krijgen om haar vast te houden. Ook haar rugzak was belangrijk, want die nam ze stevig vast.”

LEES OOK. Leerlinge (16) raakt geklemd en wordt kilometers meegesleurd door bus: “Heel de bus heeft geroepen, maar de chauffeur reageerde niet”

In de bus brak direct paniek uit, maar dat hoorde de buschauffeur niet. “Heel de bus riep om te stoppen, maar hij reed zelfs een halte voorbij”, zegt Joyce. “Pas vier kilometer later kwam hij tot stilstand. Femke kon de bus weer opstappen en enkele leerlingen ontfermden zich over haar. Gelukkig heeft ze geen verwondingen opgelopen. De buschauffeur heeft zelfs zijn excuses niet aangeboden.”

Later binnengedrongen

Joyce kreeg een uur later een berichtje van haar dochter. “‘Er is iets gek gebeurd vanochtend’, stuurde ze. Toen ze het verhaal vertelde dacht ik dat ze in het ziekenhuis lag, maar al bij al was ze ongedeerd. Ze heeft wel wat pijn aan haar been en haar buikspieren zijn wat gespannen. Ze is vooral heel erg geschrokken. Alles is pas ’s avonds binnengedrongen.”

Bij De Lijn nemen ze het incident heel ernstig. “We zijn op de hoogte en volop bezig met een onderzoek”, zegt woordvoerder Frederik Wittock. “De bus was van een onderaannemer en we staan in contact om uit te vissen wat er exact gebeurd is. De buschauffeur had vandaag toevallig een dagje verlof, dus we hebben hem nog geen vragen kunnen stellen. Het staat buiten kijf dat dit niet mocht gebeuren.”

Busprobleem

De moeder stuurde een klachtenformulier binnen bij De Lijn, maar kreeg voorlopig nog geen antwoord. “Ik hoop dat dit voorval toch iets kan veranderen”, zegt ze. “We zijn ook al naar de politie gegaan om een klacht in te dienen. Het gaat nu over mijn dochter, maar die bus zit elke ochtend propvol. Dat leidt tot gevaarlijk situaties.” De burgemeester van Kampenhout is al langer op de hoogte van de problematiek. “Dit sleept al veel te lang aan”, zegt Kris Leaerts (Team Burgemeester). “Door extra bussen tijdens de coronacrisis was het even beter, maar nu is de maat vol.”

Ondanks alle stress heeft Femke de bus toch maar vermeden om naar haar eerste examen te gaan. Joyce heeft haar afgezet en opgehaald aan de Keerbergse school. “Dat zal nog wel zo blijven tot na de vakantie”, zegt ze. “Hopelijk kan ze dan weer met de bus gaan. Ze denkt alleszins dat haar examen Fysiologie en Anatomie wel oké ging. Dat zien we wel weer bij het rapport, en anders heeft ze ook een goed excuus.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen