Conner Rousseau stopt als parlementslid, congres over lijsttrekkerschap uitgesteld 

Voormalig voorzitter van Vooruit Conner Rousseau stopt voorlopig met politiek. Hij stapt op als Vlaams Parlementslid en wordt zelfstandige. Dat laat hij weten op zijn Instagram-account. Het is onduidelijk of hij ook definitief de politiek achter zich laat. Het congres waarop beslist zou worden of hij volgend jaar de lijst trekt bij de Vlaamse verkiezingen, is uitgesteld. 

"Ik ga aan mezelf werken. Maar dat wil ik niet doen op kosten van het parlement. Daarom deze keuze." Zo kondigt Conner Rousseau op zijn Instagram-account aan dat hij stopt als Vlaams Parlementslid.

Rousseau stopt voorlopig dus met politiek, hij heeft geen mandaat meer. De komende maanden zal hij aan de slag gaan als zelfstandige. Wat dat precies inhoudt, verduidelijkt hij niet. 

Vorige maand nam hij ook al ontslag als voorzitter van Vooruit omdat hij in het oog van een storm terechtkwam na een dronken nacht in Sint-Niklaas. Hij deed daar verschillende racistische en seksistische uitspraken. "Het gedoe rond mijn persoon leidt af van de essentie", zei hij toen.  

Hij beschrijft het zelf als "een droom die de laatste maanden een nachtmerrie werd". Daarom ziet hij zich genoodzaakt om ook te stoppen als Vlaams Parlementslid. Rousseau geeft in zijn post op Instagram aan dat hij vooral kwaad is op zichzelf en dat hij zich nogmaals wil excuseren. 

"Ik hoop dit nu achter me te laten. En hoop dat iedereen dit kan doen", zegt hij nog. "Het is tijd om het terug over de problemen van de mensen te hebben. Over de zaken die er echt toe doen. En ik hoop dat mijn vertrek daarin kan helpen."

BEKIJK - Ook Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere weet niet wat de plannen van Rousseau zijn:

Videospeler inladen...

Congres over lijsttrekkerschap uitgesteld

Het is onduidelijk of Rousseau nog terugkeert naar de politiek. Verschillende partijgenoten spraken die hoop uit na zijn ontslag als voorzitter. Zowel Rousseau als de partij gaven daarover nog geen duidelijkheid. 

Vooruit stelde Rousseau begin november voor als lijsttrekker voor de Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen. Die beslissing moet nog bevestigd worden door de leden tijdens een verkiezingscongres, dat normaal komende zondag zou plaatsvinden. Om tijd te kopen is dat congres uitgesteld in Oost-Vlaanderen. In de andere provincies kiest Vooruit zondag wel zijn lijsttrekkers.  

Meest gelezen