© pdv

Pro-Palestijnse actievoerders blokkeren urenlang bedrijf OIP in Oudenaarde: “Bewapening van Israël moet stoppen”

Oudenaarde -

Zo’n zestig actievoerders blokkeerden maandagochtend omstreeks 7 uur alle toegangen van het bedrijf OIP Sensor Systems op de industriezone Westerring in Oudenaarde. Sommigen hadden zich aan de poorten vastgeketend. Met de hulp van de federale politie werden de actievoerders verwijderd. Omstreeks 13.30 uur konden de werknemers weer aan het werk.

Paul Darragas

Het was maandagochtend voor de werknemers van het bedrijf OIP Sensor Systems uit Oudenaarde best wel schrikken. Tientallen Pro-Palestijnse actievoerders blokkeerden alle toegangen, zowel vooraan als achteraan het bedrijf. OIP wordt geviseerd omdat het een dochteronderneming is van de Israëlische wapenfabriek Elbit Systems. Verschillende actievoerders hadden zich aan de poorten vastgeketend en scandeerden slogans zoals Sluit OIP, Stop genocide en Stop met de bewapening van Israël. De lokale politie kwam ter plaatse maar hield zich wel afzijdig. Ook de werknemers, die op de parking van het bedrijf verzamelden, bleven op afstand.

Een zestigtal actievoerders blokkeerden alle toegangen van het bedrijf.© pdv

“Er zijn achterpoortjes”

“Vandaag wordt opgeroepen tot een wereldwijde staking van alle werknemers voor het afdwingen van een permanent staakt het vuren in Gaza”, zegt Sien De Ridder, woordvoerder van de actievoerders. “Het idee voor deze actie bij OIP is gegroeid tijdens een Po-Palestijnse betoging in Brussel. We zijn met een zestigtal actievoerders aanwezig. OIP is een onderdeel van Elbit Systems, het grootste wapenbedrijf van Israël, en profileert zich openlijk als een manier om de Europese markt te openen voor Elbit. Het Oudenaardse bedrijf beweert dan wel dat het geen wapens aan Israël levert, maar dat is moeilijk te achterhalen. Er zijn achterpoortjes. De winst en kennis van OIP gaat naar de Israëlische wapenindustrie.”

De federale politie kwam onder meer met een waterkanon ter plaatse.© pdv

“Moeten die niet gaan werken?”

OIP maakt elektro-optische systemen voor Defensie, de ruimtevaart en de binnenlandse veiligheid in het algemeen, zoals warmtebeeldcamera’s, dag- en nachtkijkers en vuurleidingssystemen. Het bedrijf heeft al twintig jaar geen exportvergunning meer voor leveringen aan Israël. “Hebben die actievoerders niets beter te doen? Moeten die dan niet gaan werken?”, fronst CEO Freddy Versluys de werkbrauwen. “Het is ook niet mogelijk om met hen in discussie te gaan. De bewering dat OIP achterpoortjes zou gebruiken is nonsens. Ik moet hier elke maand honderdvijftig gezinnen voeden. Dat ga ik heus niet op het spel zetten.”

Een dertigtal actievoerders werd aangehouden en met een bus weggebracht.© pdv

Dertigtal arrestaties

Het was de bedoeling om OIP de hele dag te blokkeren. De politie probeerde te onderhandelen om de actie na enkele uren stop te zetten, maar dat werd door de actievoerders geweigerd. Rond de middag kwam de federale politie onder meer met een waterkanon ter plaatse. De actievoerders boden geen weerstand. Het kostte uiteindelijk nog heel wat tijd om de vastgeketende actievoerders met slijpschijven los te maken. Een dertigtal onder hen werd administratief aangehouden. Het is niet de eerste keer dat OIP het mikpunt is van pro-Palestijnse acties. Onlangs bekladde klimaatactiviste Anuna De Wever, samen met enkele handlangers, tot twee keer de muren van het bedrijf met graffiti. In augustus vorig jaar brandden op een terrein achteraan het bedrijf twee legertanks uit. Op de muur van het bedrijf werd toen ook de boodschap Shut Elbit Down aangetroffen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer