Europese vakbonden betogen dinsdag in Brussel tegen bezuinigingsplannen

Archiefbeeld: de betoging start om 11 uur op het Poelaertplein.© © Werner Lerooy

Terwijl de ministers van Financiën zich in Brussel buigen over de Europese begroting, verzamelen ACV, ABVV en ACLVB samen met vakbonden uit heel Europa dinsdag op straat. Ze verzetten zich tegen mogelijk nieuwe besparingen. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht hinder op haar net vanwege de betoging.

Bron: BELGA

Om 9.15 uur zullen vakbondsafgevaardigden uit België, Frankrijk, Italië en Oostenrijk de pers toespreken in de Koninklijke Bibliotheek (KBR) in Brussel. De betoging gaat van start om 11 uur op het Poelaertplein. Ook daar zullen toespraken worden gehouden. 

Aanleiding is de hervorming van het Europese stabiliteits- en groeipact, dat de begrotingsregels verankert. Sommige lidstaten duwen daarbij door voor strengere begrotingsdiscipline en dus besparing. “De terugkeer naar een draconisch begrotingsbeleid is geen optie!”, benadrukt de christelijke vakbond ACV in een persbericht. Net als het Europees Vakverbond (EVV) vreest ACV voor ‘bezuinigingen 2.0’. Dat is een verwijzing naar de forse besparingen in de nasleep van de financiële crisis uit 2008.

“We hebben allemaal kwalitatieve zorg, onderwijs en een fatsoenlijk veiligheidsnet nodig in tijden van nood. Er vinden onderhandelingen plaats in Brussel die net dat wat onze samenlevingen doet opbloeien, ondermijnen. We kunnen niet toelaten dat pogingen om terug te keren naar strikte besparingsregels succesvol zijn”, zegt het EVV op zijn website. “Het solidaire antwoord van de Europese Unie op de coronapandemie toonde wat mogelijk is. Middelen vrijmaken zodat mensen hun job en inkomen konden behouden was cruciaal. We hebben meer van dat nodig, geen terugkeer naar de mislukte recepten van weleer”, besluit het EVV.

Hinder MIVB en “kom niet met auto”

De MIVB verwacht de hele dag grote verstoringen op de bus-, tram- en metrolijnen, omdat een deel van haar personeel aan deze actie deelneemt. Reizigers zullen in realtime op de hoogte gehouden worden van de situatie via de website, de app, sociale media en aan de haltes. Spoorwegmaatschappij NMBS en de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn zouden wel normaal moeten rijden. Brussel Mobiliteit roept autobestuurders op om dinsdag niet met de auto naar de stad te komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen