Laatste kans om jouw pensioenspaarpotje te vullen: waarop moet je letten?

Het einde van 2023 komt almaar dichterbij. Dat betekent dat je nog maar enkele weken hebt om je pensioenspaarpotje te vullen. Via de zogenaamde derde pensioenpijler kom je in aanmerking voor een belastingvermindering. Hoeveel die bedraagt, is afhankelijk van het bedrag dat je je jaarlijks opzijzet.

Waarom is dit belangrijk?

Wie via de zogenaamde derde pensioenpijler spaart voor zijn pensioen, komt in aanmerking voor een fiscaal voordeel van 25 (maximaal 1.270 euro per jaar) of 30 procent (maximaal 990 euro per jaar). Als je aanklopt bij een bank krijg je doorgaans de keuze uit meerdere pensioenspaarfondsen, gaande van defensief tot dynamisch. Verzekeraars werken dan weer met verzekeringscontracten, waaronder de tak21- en tak23-verzekeringen.

Context: In ons land geniet je van een fiscaal voordeel als je spaart voor jouw oude via de derde pensioenpijler. Maar verlies de pensioenval niet uit het oog. De fiscus werkt namelijk met twee tarieven om te bepalen hoe groot de belastingvermindering is.

  • Het tarief van 30 procent is van toepassing op alle stortingen tot 990 euro.
  • Zodra je meer spaart, verlaagt de fiscus het fiscaal voordeel tot 25 procent. Er geldt daarbij een plafond tot 1.270 euro.
  • Die opsplitsing zorgt er net
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer