Fortnite-ontwikkelaar Epic wint rechtszaak tegen Google: jury oordeelt dat Google met Play Store illegaal monopolie heeft

Epic Games, de maker van het populaire videospel Fortnite, heeft in de VS een belangrijke rechtszaak gewonnen tegen technologiereus Google. De jury oordeelde dat Google met de Playstore-app een illegaal monopolie heeft op de markt van mobiele applicaties. Een opvallende uitspraak, want twee jaar geleden kende een gelijkaardige rechtszaak tegen Apple een volledig andere uitkomst. 

Na een proces van ruim twee maanden heeft een negenkoppige jury geoordeeld dat Google misbruik maakt van zijn monopoliepositie op de Android-markt. 

In 2020 spande Epic Games, de maker van onder meer "Fortnite", een rechtszaak aan tegen de technologiereus. De videospelontwikkelaar was van mening dat het bedrijf misbruik maakte van een "illegale monopoliepositie" in het aanbieden en verkopen van mobiele applicaties. Epic vond het ook niet kunnen dat Google tot 30 procent commissie int op elke aankoop in de "Google Play"-appstore.

Drijfzand

Hoewel Google wel toestaat dat Android-applicaties op een andere manier worden aangekocht dan via haar eigen Play-store oordeelt de jury dat de technologiereus die procedure bewust te ingewikkeld maakt.

Ook het feit dat Google haar eigen betaalsysteem koppelt aan de Play-store is volgens de jury "anti-competitief". Bovendien zou het bedrijf deals sluiten met spelontwikkelaars en producenten van andere appstores om de concurrentie op de markt te beperken.

De jury volgt daarmee het pleidooi van Epic-advocaat Gary Bornstein. Die omschreef het tijdens het proces als volgt: "Als concurrentie een race was, is het alsof Google op een mooi glad parcours mag rennen en alle anderen op drijfzand."

Google gaat in beroep

Normaal gezien zal de rechtbank in januari moeten bepalen welke maatregelen Google moet nemen om juridisch wel in orde te zijn, maar Google is het niet eens met de uitspraak en zal het vonnis aanvechten.

"Android en Google Play bieden meer keuze en openheid dan elk ander groot mobiel platform", zegt Wilson White, vicepresident overheidszaken en overheidsbeleid bij Google. Tijdens het proces is volgens hem duidelijk aangetoond dat Google wel degelijk ruimte laat voor concurrentie met bijvoorbeeld Apple, maar ook met andere app stores op Android-apparaten en spelconsoles. 

Als het vonnis standhoudt, zou dat een grote kentering kunnen betekenen in de manier waarop ontwikkelaars applicaties kunnen verdelen en op de manier waarop ze geld kunnen verdienen met die apps. 

Wat is het verschil met het proces tussen Epic en Apple?

De uitspraak van begin deze week is opvallend, omdat een gelijkaardige rechtszaak twee jaar geleden, tussen Epic Games en Apple, een volledig andere uitkomst kende.

Epic had Apple om dezelfde redenen als bij Google voor de rechter gesleept, maar verloor die rechtszaak grotendeels. Het grote verschil is dat die zaak toen werd behandeld door een federale rechter en het proces tussen Epic en Google voor een jury werd gevoerd.

Maar ook het proces zelf kent wel enkele verschillen. Zo heeft Epic tijdens dit laatste proces veel dieper gegraven om aan te tonen dat Google haar positie had misbruikt. Het haalde bijvoorbeeld deals aan die Google zou gesloten hebben met smartphoneproducenten en spelontwikkelaars om - volgens Epic - mogelijke concurrentie op vlak van appstores in de kiem te smoren. 

Het vonnis van deze week zou echter ook op het proces tussen Apple en Epic nog invloed kunnen hebben, want de Fortnitemaker ging eind 2021 in beroep tegen het vonnis van de federale rechter. Die beroepsprocedure loopt nog.

Meest gelezen