Een elektrische Volkswagen ID.2
AFP or licensors

Duitsland schrapt bonus voor aankoop elektrische auto, "zware klap voor Duitse autosector"

De Duitse regering heeft besloten om abrupt een einde te maken aan de premies bij de aankoop van een elektrische auto. Het zou volgens experts een zware klap kunnen worden voor de Duitse autosector.

De premie bij de aankoop van een elektrische auto is een van de slachtoffers van de budgettaire crisis die in Duitsland was ontstaan nadat het grondwettelijk hof in november de herbestemming van ongebruikte coronakredieten naar de groene transitie had geannuleerd.

Het ministerie van Economie kondigde zaterdag aan dat aanvragen na zondag niet meer aanvaard zullen worden. Een woordvoerder erkende dat dit "een betreurenswaardige situatie" was voor de consument, maar de beslissing was noodzakelijk "omdat er niet meer genoeg geld zal zijn om nog rekening te houden met aanvragen na zondag".

Volgens analist Ferdinand Dudenhöffer van het Center Automotive Research in Duisburg kan de beslissing dramatische gevolgen hebben. "De competitiviteit van de constructeurs zal vanaf nu ernstig ondermijnd worden", zo verklaarde hij in de krant Rheinische Post. Hij wijst op de zware concurrentie van de Chinese industrie, die zwaar wordt gesteund door de overheid.

De krant Handelsblatt waarschuwde dat de afschaffing van de bonus een gevaar vormt voor de doelstelling om tegen 2030 15 miljoen elektrische auto's op de Duitse wegen te hebben. "De doelstelling werd al aanzien als extreem irrealistisch. Nu lijkt het totaal ondenkbaar", aldus de krant.

Sinds 2016 werd in totaal 10 miljard euro vrijgemaakt voor ongeveer 2,1 miljoen elektrische wagens, aldus het ministerie.

En in België?

Vanaf volgend jaar voert de Vlaamse regering een premie in voor wie een elektrische wagen koopt die maximaal 40.000 euro kost. Voor nieuwe wagens bedraagt de premie volgend jaar 5.000 euro, voor tweedehands auto's 3.000 euro. Enkel volledig elektrische wagens en wagens met brandstofcellen komen in aanmerking.

De premie wordt trouwens ook jaar na jaar afgebouwd. Voor nieuwe wagens naar 4.000 euro in 2025 en 3.000 euro in 2026. Voor tweedehandswagens 2.500 euro in 2025 en 2.000 euro in 2026.

Het besluit is wel nog niet definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering. De voorwaarden en andere bepalingen kunnen nog veranderen.

Meest gelezen