Een windturbine in aanbouw, archiefbeeld
Anthony Dehez

19 nieuwe windturbines in 2023, minder dan de helft van vorig jaar

Dit jaar zijn er 19 nieuwe windturbines gebouwd in Vlaanderen, dat is in geïnstalleerd vermogen het laagste aantal sinds 2013. "De afgelopen twee jaren waren goede jaren, dit was zeker geen slecht bouwjaar", benadrukt de Vlaamse Windenergie Associatie. Alles samen staan er nu 689 windturbines in Vlaanderen.

Vorig jaar zijn nog 55 nieuwe windturbines gebouwd. Dat zijn er een pak meer dan dit jaar. "De afgelopen twee jaar waren goede jaren. Dit was dus zeker geen slecht bouwjaar", benadrukt Maarten Dedeyne van de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA). Het gaat voor alle duidelijkheid enkel over on shore windmolens, op het land dus.

"Hoeveel turbines we kunnen bouwen wordt bepaald door een samenspel van verschillende factoren", gaat Dedeyne voort. "Wanneer je een nieuwe turbine wil bouwen, duurt het gemiddeld een 5-tal jaar voor die er staat. De bouw van windturbines gaat gepaard met enorme investeringen. Er is investeringszekerheid nodig."

De timing van de bouw hangt samen met de vergunningen die lang op zich kunnen laten wachten. "De vergunningen worden ook vaak aangevochten in procedures die lang kunnen duren", gaat Dedeyne voort. "Er zijn nog heel wat windturbines waarbij de procedure loopt, waarvan we hopen ze nog in de komende jaren te kunnen realiseren."

Vermogen belangrijker dan aantal

De 19 nieuwe windturbines zorgen voor een toename van 66 MW in de elektriciteitsproductie. Het brengt het totale vermogen van elektriciteit dat we uit windenergie kunnen halen op 1.809 MW. Ter vergelijking, de 3 nog in dienst zijnde reactoren van de kerncentrale van Doel hebben volgens Engie samen een vermogen van 1.916 MW.

Maar die kernreactoren leverden dat vermogen wel ongeveer 7000 uur per jaar, terwijl de Vlaamse windturbines gemiddeld rond de 2600 uur op vol vermogen draaien. De "Vlaamse" kernreactoren leverden dus ongeveer 2,8 keer meer elektriciteit dan de Vlaamse windturbines.

De VWEA zegt dat het belangrijk is om te kijken naar dat vermogen, in plaats van enkel naar het aantal turbines. Windturbines nu zijn een pak krachtiger dan pakweg tien jaar geleden. Er zullen ook steeds meer oude turbines vervangen worden door nieuwe en krachtigere modellen, waardoor het aantal niet stijgt, maar het vermogen wel.

Nochtans was ook in geïnstalleerd vermogen dit jaar het laagste aantal sinds 2013:

Er zijn ook grote regionale verschillen. In Oost-Vlaanderen zijn er dit jaar 6 nieuwe windturbines gebouwd. Geen enkele Vlaamse provincie doet beter. In Vlaams-Brabant kwam er geen enkele nieuwe windmolen bij.

Er staan trouwens nergens dan in Oost-Vlaanderen zoveel windmolens. In totaal staan er in die provincie nu 221 turbines, goed voor zowat een derde van het totale aantal windturbines in Vlaanderen.

Meest gelezen