Filip Dewinter, Anke Van dermeersch, Gerolf Annemans en Jan Penris in 2007.© Pol De Wilde - Corelio

ANALYSE. Hoe Filip Dewinter en zijn ‘Antwerpse bende’ Vlaams Belang buitenspel houden

Zowat alle vingers, ook intern, wijzen naar Filip Dewinter (Vlaams Belang) als de man die ‘het probleem Frank Creyelman’ liet etteren binnen de partij. De “Antwerpse bende” (woorden van Belangers zelf) rond Dewinter is al langer een blok aan het been van voorzitter Tom Van Grieken, die straks een Vlaamse coalitie wil maken met de N-VA van Bart De Wever. Want de sleutel voor zo’n samenwerking ligt in Antwerpen. “Filip zou uit liefde voor de partij een stap opzij kunnen zetten. Maar de liefde voor zichzelf is altijd groter geweest”, analyseert men binnen Vlaams Belang.

Wouter Verschelden

Filip Dewinters naam valt hardnekkig in de zaak rond Frank Creyelman, die jarenlang heeft gewerkt in opdracht van de Chinese veiligheidsdiensten. Creyelman dreigde dit weekend meer Belangers met zich mee te sleuren: zowel zijn broer Steven, vandaag Kamerlid, als Dewinter zelf, de eindbaas van de Antwerpse clan.

LEES OOK. VB-politicus Frank Creyelman trekt Filip Dewinter mee in schandaal van Chinees spionagenetwerk: “Natuurlijk zoeken ze mij nu”

Assad, Poetin en Chinese spionnen

Zo stelde Steven Creyelman een aantal opvallende vragen in de Kamer, waarin hij plots de oppositie in Hongkong viseerde. Daarbij noemde hij de oppositiebeweging Hong Kong Indigenous “een organisatie die politiek geïnspireerd geweld pleegt tegen de Chinese overheid”. Zijn parlementaire vragen blijken haast identiek aan die van een AFD-Parlementslid in Duitsland, Stefan Keuter, die ook in opspraak kwam in het onderzoek naar inmenging van China. Overigens stelde ook Anke Van dermeersch (Vlaams Belang), nog een notoire confidente van Dewinter, soortgelijke ‘positieve’ vragen over China in het Vlaams Parlement. “Vlaanderen heeft zich niet te bemoeien met de interne keuken van China”, is een opvallende quote uit die vragen.

LEES OOK. Na ontmaskering als spion voor China: ook broer van Frank Creyelman steeds meer onder vuur

Filip Dewinter.© JORIS HERREGODS

Dat Dewinter zelf weer opduikt in de verhalen kan nauwelijks verbazen: het was onder de vleugels van dat kopstuk, dat Creyelman jarenlang kon gedijen. “Laat ons zeggen dat in de schaduw van Dewinter wel meer figuren zaten die alvast nooit enige politieke bedreiging voor hemzelf konden vormen, maar loyaal in de pas liepen”, zo is intern bij het Belang de duiding. Het Antwerpse kopstuk heeft een lange lijst van contacten met aangebrande buitenlandse regimes. Naast het Syrië van Bashir al-Assad zijn er veelvuldige afspraken met Russische diplomaten en banden met het regime van Vladimir Poetin. Dewinter duikt ook op in een rapport van Staatsveiligheid omwille van zijn band met Shoa Changchun, een Chinese spion die hier een ‘culturele vzw’ had opgericht met als doel aan “inmenging” te doen.

LEES OOK. Van Grieken noemt zaak-Creyelman “verschrikkelijk” en spreekt van “zware schade”

De ‘factor-Dewinter’

Politiek gezien is de zaak erg relevant. Binnen Vlaams Belang merkt men ook op dat Dewinter een sta-in-de-weg blijft voor een eventuele Vlaamse coalitie met N-VA. “De zaak-Creyelman is nu min of meer goed afgelopen, maar die toestanden met Dewinter en de mensen rondom hem gaan al veel langer terug. Creyelman is in verschillende stappen buitengezet door Van Grieken. Eigenlijk is een uitsluiting van Dewinter uit de partij nu de laatste etappe”, zo geeft men binnen Vlaams Belang toe.

De Wever zelf heeft al meermaals aangegeven dat Van Grieken “zijn partij moet opkuisen”. Daarbij vallen telkens namen als Dewinter en Sam Van Rooy (Vlaams Belang), die mee met Dewinter in het Vlaams Parlement en de Antwerpse gemeenteraad zit. Bij N-VA was er heel het weekend een duidelijke boodschap: “Wij zijn allerminst verbaasd, dit is slechts het topje van de ijsberg”, was daar te horen.

Sam Van Rooy.© JORIS HERREGODS

Bij Vlaams Belang erkent men aan de top dat dit een zwakke plek is in de komende campagne. “Filip zou uit liefde voor de partij een stap opzij kunnen zetten en het De Wever dan geweldig moeilijk maken. Maar zijn liefde voor zichzelf is altijd groter geweest dan die voor de partij”, merkt men fijntjes op. Tegelijk geeft een kopstuk toe: “Dewinter zomaar buitengooien, een schisma met hem creëren, daar zijn we nog altijd niet aan toe. Van Grieken is psychologisch gesproken een eerlijk mens, de kiezer voelt dat ook aan. Hij kent zijn pappenheimers, maar hij is en blijft loyaal aan Dewinter, die één van z’n grote politieke leermeesters is.”

Antwerpse spiegelcoalitie

Binnen Vlaams Belang heeft men een tactische keuze gemaakt. Dewinter is niet langer lijsttrekker nationaal en houdt zich politiek gezien ‘rustig’, maar hij wordt andermaal de kopman in Antwerpen. “Die speeltuin is hem opnieuw gegeven, want er was geen alternatief. Sam Van Rooy is geen leider maar een nichespeler. En Van Grieken zelf moet zich niet in Antwerpen gaan verbranden, maar nationaal blijven spelen”, klinkt intern de analyse.

Tom Van Grieken.© Bahnmuller Frank

Maar wie straks met N-VA een coalitie wil maken voor de Vlaamse regering, hoeft geen glazen bol te hebben om te zien dat die weg ook via het Antwerpse stadsbestuur loopt. Het liefst van al vormt De Wever min of meer spiegelcoalities op beide niveaus, die cruciaal zijn voor hem. Net daar knelt straks het schoentje: N-VA denkt er niet aan om in Antwerpen straks met Dewinter “en heel die zijn kliek” zaken te moeten gaan doen.

Die aversie gaat al heel lang terug: van in de Volksunietijd, toen Dewinter foto’s lekte van de jonge De Wever met Jean-Marie Le Pen, tot recent de aanvallen van website ‘t Scheldt op de Antwerpse burgemeester, die men bij N-VA toeschrijft aan de clan-Dewinter. Het maakt samenwerking onmogelijk. Dan nog eerder met de groenen, zo leeft het besef bij De Wever en co., hoe bitter die pil ook te slikken zal zijn. Bij Vlaams Belang klinkt eenzelfde analyse. “De Wever wil zijn stempel op Antwerpen drukken als burgemeester, zoals de legendarische Jan Van Rijswijck achttien jaar lang. Daarvoor kan hij bijna niet anders dan op links coalities maken in de Scheldestad, ook demografisch is dat de realiteit van de kiezers. Wij zullen niet aan de pas komen, we hebben dat al lang gezien.”

LEES OOK. Dewinter gaat weer forse stap verder dan partij: “Geen leefloon voor vreemdelingen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER